Nu op de radio: Archipel bij nacht

Verder met wonen en woningbouw

Op uitnodiging van Netwerk Platteland was de werkgroep Nieuwe-Tonge in bloei! actief bij de landelijke bijeenkomst Werkplaats Topdorpen in Zeeland. Werkplaats Topdorpen heeft tot doel verschillende kernen in Nederland, die kampen met de krimpproblematiek, bij elkaar te brengen om zo van elkaar te leren.

Dit keer werd de bijeenkomst in Zeeland gehouden en stonden de dorpen Zonnemaire, Noordgouwe, Stad aan 't Haringvliet en Nieuwe-Tonge centraal. Naast inwoners en leden van bewonersverbanden waren ook vertegenwoordigers van gemeenten, provincie, zorginstellingen, woningbouwverenigingen en plattelandsadviesgroepen aanwezig.

Nieuwe-Tonge werd vertegenwoordigd door Martin van der Have, Pim Baldee, Corrie Kersten-Knops en Esther van Halteren. Ook Kees van Wuyckhuyse, architekt uit Achthuizen was als actief deelnemer voor Nieuwe-Tonge aanwezig. Hij houdt zich bezig met duurzaam bouwen en ruimtelijke inrichting. "Naast zijn expertise en jarenlange ervaring met infrastructurele (bouw)projecten is hij de oprichter van het Innovatieplatform Goeree Overflakkee en als zodanig ook bezig met het eiland als geheel" verklaart  Esther van Halteren, voorzitter van de werkgroep Nieuwe-Tonge in bloei! zijn aanwezigheid namens het dorp. 

"Van de Zeeuwen kunnen we nog een hoop leren", zegt Van Halteren. "Op Schouwen-Duiveland heeft iedere kern een dorpsraad die actief bezig is met de ontwikkeling van het dorp. Naar verwachting wordt Goeree Overflakkee niet zo'n krimpgebied als Schouwen-Duiveland maar ook dan is het belangrijk om de kleine kernen vitaal en inwoners betrokken te houden. Ook in Zeeland spelen dezelfde vraagstukken als bij ons. Voor Nieuwe-Tonge is het belangrijk om in kansen te denken en een eigen visie op wonen en woningbouw te hebben. Natuurlijk zijn experts van gemeente en provincie bezig met het bedenken van plannen maar ook wij als inwoners kunnen een visie op de toekomst neerleggen. Wat willen wij voor ons dorp? Hoe zou Nieuwe-Tonge er qua wonen over dertig jaar uit moeten zien, wie hebben we daarvoor nodig en wat kunnen we daar zelf aan doen?"

Na de zomer gaat de werkgroep Nieuwe-Tonge in bloei! met een aantal inwoners onder deskundige begeleiding van Kees van Wuyckhuyse (www.kees-ontwerpt.nl) aan de slag met die vragen. Doel is om tegen het einde van het jaar te komen met een document Visie op Wonen en een Kansenkaart voor Nieuwe-Tonge en omgeving (Battenoord en buitengebieden). Alle ideeën worden getoetst aan de inwoners voordat ze aan gemeente en politiek worden aangeboden. "Wij zullen u informeren via onze website www.nieuwetongeinbloei.nl onder Dossiers. Mocht het onderwerp u aanspreken en wilt u een bijdrage leveren, mail dan naar info@nieuwetongeinbloei.nl" aldus Van Halteren.