Verkeersoversteek N215 Nieuwe-Tonge moet veiliger

Foto

Op uitnodiging van CDA Goeree-Overflakkee was vrijdag 27 november 2015 een brede delegatie Zuid-Hollandse CDA'ers te gast op het eiland. De politici werden rondgeleid bij zeehondenopvang A Seal in het kader van duurzaamheid en eilandmarketing. Voor het onderwerp verkeersveiligheid namen de CDA'ers met de dorpsraad een kijkje bij de drukke oversteekplaats bij Nieuwe-Tonge.

De delegatie werd allereerst in Stellendam bijgepraat door wethouder Arend-Jan van der Vlugt (CDA) over de vele ontwikkelingen in de gemeente Goeree-Overflakkee. De vele duurzaamheidsinitiatieven op het eiland dragen niet alleen bij aan een duurzame wereld, maar ook aan lokale banengroei en een sterke lokale economie. Goeree-Overflakkee staat hierbij internationaal op de kaart, zo blijkt ook uit het feit dat Goeree-Overflakkee vertegenwoordigd zal zijn op de klimaattop in Parijs.

De Statenleden van het CDA waren onder de indruk: "Goeree-Overflakkee is een voorbeeld voor andere gemeenten." Waar bij de start van het huidige gemeentebestuur in de begroting nog een structureel tekort was van 16 miljoen euro, staat de gemeente nu door het gevoerde beleid financieel er weer goed voor. Geen aanvullende bezuinigingen en een niet meer dan trendmatige verhoging van de lokale lasten is begroot voor het komende jaar.

Wethouder Van der Vlugt gaf aan dat het succes van Goeree-Overflakkee zeker ook komt door de inwoners, ondernemers en instellingen op het eiland die er gezamenlijk hun schouders onderzetten.

Zeehondenopvang Stellendam
Na de wethouder was het woord aan voorzitter René Wissekerke van zeehondenopvang A Seal. Hij vertelde over de totstandkoming van de opvang, waarin wethouder Van der Vlugt een grote rol heeft gespeeld. De zeehondenopvang is gestart als initiatief ten behoeve van recreatie en toerisme. Het moet een trekpleister zijn voor zowel de toeristen als de inwoners. Daarnaast vertelde Wissekerke over de toekomstplannen. De CDA'ers kregen tot slot een rondleiding in de zeehondenopvang, dat binnenkort weer officieel geopend zal worden na de vernieuwing.

Onveilige verkeersoversteek Nieuwe-Tonge
Het tweede deel van het programma vond plaats bij de provinciale weg N215 bij Nieuwe-Tonge. Hierbij was ook de dorpsraad van Nieuwe-Tonge uitgenodigd om samen met CDA Goeree-Overflakkee deze onveilige verkeersoversteek aan te kaarten bij de provincie. Raadslid Tea Both-Verhoeven uit Dirksland: "Al jaren liggen hier plannen, maar deze worden steeds niet uitgevoerd. De bewoners van Nieuwe-Tonge maken zich grote zorgen over de verkeersveiligheid en geven op bewonersavonden ook keer op keer aan dat dit spoedig moet worden aangepakt."

Ook bij de dorpsraad is de frustratie groot. Anne-Karin Guijt: "De schop móet de grond in! Linksom of rechtsom: we moeten allemaal veilig kunnen oversteken bij de Tram." De CDA-Statenfractie van Zuid-Holland heeft na dit gesprek met de dorpsraad aangegeven bij het provinciebestuur op te komen voor dit veiligheidsprobleem.