Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Verkeersslachtoffer Stad aan t Haringviet in programma EO

Op zondagmiddag 1 juli 2007 fietst David Bakker op zijn racefiets over de Zeedijk tussen Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet. Het is een mooie zomerdag en David geniet van zijn rondje. Hij heeft een flinke vaart op het dijkje als plotseling een auto uit een flauwe bocht op hem afkomt.

De automobilist rijdt te hard en ziet David te laat. Hij probeert nog uit te wijken, maar David is kansloos en komt meters verderop onderaan het dijkje terecht. Hij overleeft de klap, maar is er zeer ernstig aan toe.

In het Erasmus MC in Rotterdam blijkt dat zijn rug op vijf plaatsen is gebroken. Een operatie zou kunnen leiden tot een dwarslaesie. Als de zware ingreep lukt, volgt een lange periode van revalidatie. David ziet het regelmatig zeer somber in, maar weet met behulp van familie en vrienden én zijn doorzettingsvermogen uit het dal te klimmen. Hij zal nooit meer de fanatieke wielrenner zijn die hij was en dat doet hem nog altijd pijn.

Per Ongeluk, een programma van de EO, volgt mensen die door een verkeersongeluk een ingrijpende levensverandering doormaken. Marion Lutke ontmoet verschillende slachtoffers met hun verhalen van pijn, onbegrip en strijd maar ook van passie, hoop en doorzettingsvermogen.

Dinsdagavond 28 april 2009 om 20:50 uur wordt dit item uitgezonden bij de EO op Nederland 2. De herhaling is woensdag 29 april 2009 om 09:40 uur.