Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Versteviging van inzetbaarheid KNRM op Grevelingen en Noordzee

Foto

Met de doop op zaterdag 5 juli 2008 door drs. E.M.A. Barones van Voërst van Lynden, voorzitter van het bestuur van de Van Lynden stichting, werd de reddingboot Baron van Lynden officieel overgedragen aan het reddingstation Ouddorp. De nieuwe reddingboot van het type Atlantic 75 zal samen met de huidige reddingboot Griend op de Noordzee en Grevelingen hulp gaan verlenen.

Klik hier voor de videoreportage.

Bij het overlijden van de heer R. Baron Van Lynden in 1896 werd er 400.000 gulden ter beschikking gesteld aan de Noord- en Zuid-Hollandse Reddingmaatschappij. Het geld werd ‘bestemd tot het verlenen van hulp en onderstand aan weduwen en wezen van manschappen die bij het pogen van redden van schipbreukelingen het leven hebben verloren'. In 1911 werd het geld ondergebracht in een fonds met de naam Van Lyndenfonds. Omdat de gelden niet meer werden aangewend voor de oorspronkelijke bestemming besloot het bestuur van de KNRM in 2006 het fonds op te heffen en het batige saldo te gebruiken voor de aanschaf van een reddingboot. Als eerbetoon aan de initiatiefnemer van het fonds werd de naam van de aan te schaffen reddingboot vastgesteld op Baron van Lynden.

Van Lynden II
Eerder al voer er voor Ouddorp een reddingboot die de naam van Baron van Lynden droeg. In de boeken van de KNRM is te lezen dat de roei/zeilreddingboot R. Baron van Lynden in 1897 naar station Ouddorp kwam en tot 1927 actief bleef. Na 30 jaar vertrok de mahoniehoutenboot van 10 meter naar station Hoek van Holland om daar nog een dienstjaar aan vast te knopen. Met de doop op 5 juli 2008 door drs. E.M.A. Barones van Voërst van Lynden, voorzitter van het bestuur van de Van Lyndenstichting, wordt de tweede reddingboot Baron van Lynden officieel overgedragen aan het reddingstation.

Extra reddingcapaciteit
Op basis van het rapport Ruim Binnenwater van de KNRM in 2006 is bepaald dat extra reddingcapaciteit nodig is voor de Grevelingen, het oostelijk deel van de Oosterschelde en de Westerschelde. In 2007 is besloten in Ouddorp een drijvend boothuis te plaatsen op de Grevelingen voor een extra reddingboot van het type Atlantic75. Met welwillende medewerking van Rijkswaterstaat is in 2007 een buitendijkse havendam aangelegd, waar het boothuis beschermd tegen wind en golven kan worden afgemeerd. Het drijvend boothuis Willemijntje is afkomstig uit Lauwersoog, waar in 2007 een vervangend kleiner boothuis is gestationeerd, dat de naam heeft gekregen van oud-schipper Anno Baas van Lauwersoog.

De reddingboot Griend van Ouddorp vaart jaarlijks gemiddeld 100 keer per jaar uit, met name voor in problemen gekomen surfers en sportvissers. Het werkgebied ligt zowel op de Noordzee als op het Grevelingenmeer, aan de ‘binnenkant' van de Brouwersdam. De Griend wordt in het boothuis Willemijntje neergelegd om bovengenoemde ‘binnenkant' te bedienen. De Baron van Lynden zal haar werkgebied voornamelijk op de Noordzee hebben.