Nu op de radio: Sport Lokaal

Videoreportage: Kinderboekenweek 2009

De Kinderboekenweek 2009 wordt de lekkerste Kinderboekenweek ooit. Onder het motto Aan tafel! - eten en snoepen in kinderboeken zullen boeken centraal staan waarin door kinderboekenauteurs bedacht eten een rol speelt. Gouden Griffelwinnaar 2008 Jan Paul Schutten schrijft het Kinderboekenweekgeschenk. Het wordt een informatief boek over eten. De 55ste editie van de Kinderboekenweek is van woensdag 7 t/m zaterdag 17 oktober 2009.


Eten, drinken en snoep hebben een speciale plaats binnen de kinderliteratuur. Naast non-fictie, zoals kookboeken voor kinderen, zijn eten, drinken en snoep veelvuldig te vinden in verhalen. Auteurs laten binnen de eigen verzonnen werkelijkheid graag en vaak de fantasie de vrije loop als het de inwendige mens betreft. De Grote Vriendelijke Reus van Roald Dahl eet 'snoskommers', Harry Potter snoept van 'Smekkies in alle Smaken' en volwassenen worden weer kind in Schmidt's Pluk van de Petteflet door het eten van 'hasselbramenjam'. Ook in sprookjes vormt eten een belangrijk onderwerp. Wie kent niet 'Knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt er aan mijn huisje?' uit Hans en Grietje.

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta heeft een gevarieerd programma samengesteld dat in zijn geheel te bekijken is op de website van de bibliotheek. Op de website is ook de Smulpuzzelwedstrijd waarmee een jaarabonnement op een tijdschrift naar keuze te winnen is: lees de lekkere boekfragmenten en geef aan uit welk boek het stukje komt. Puzzel de gekregen letters bij elkaar tot een smakelijk woord. In alle vestigingen van de bibliotheek is er een 'pannekoeken met filmavondje', dat wordt eerst lekker smullen en daarna genieten van een rat die chefkok wil worden in een franse bistro. Zijn familie en het keukenpersoneel maken hem dat onmogelijk. Op de website is te zien wanneer de filmavonden plaatsvinden. En als je het aandurft om een verrassingsmenu uit te proberen kan er in de bibliotheek een 'Smakelijk lezen' tasje geleend worden, een tas vol heerlijk leesvoer. En lezen is nog fijner met iets lekkers erbij...

Voor alle activiteiten in de Kinderboekenweek kun je kijken op www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl en meld je dan zo snel mogelijk aan, want vol is vol.