Nu op de radio: Sport Lokaal

Vijfhonderd kilometer voor Ronald McDonald Huis

Foto

Het ergste dat je als ouder kan overkomen bij de geboorte van je kindje is horen dat er iets mis is. Het gebeurde Aad en Gabi de Vos uit Ooltgensplaat toen hun inmiddels zesjarige dochtertje Danique in 2006 werd geboren. "Een dag voor haar geboorte was ik op controle bij de gynaecoloog en bleek haar hartslag twee keer zo snel te zijn dan wat normaal is. De bevalling is vervolgens ingeleid in het Sophia Kinderziekenhuis waarna ze meteen naar de IC verdween," vertelt haar moeder Gabi de Vos.

Het gezin De Vos verblijft vervolgens bijna drie maanden in een Ronald McDonald Huis om dicht bij haar te kunnen zijn. Om ervoor te zorgen dat andere ouders dat ook kunnen, doet het paar met hun eigen Flakkeese :-D Riders team op 15 en 16 juni 2013 mee aan de Homeride. Deze wielertocht voert binnen 24 uur langs 500 kilometer en diverse Ronald McDonald Huizen in Nederland.

Lotgenoten
Het net geboren meisje blijkt een aangeboren hartafwijking te hebben met een probleem in het hartritme. Wat volgt zijn tien spannende weken waarin Danique vecht voor haar leven. Haar ouders en oudere zusje Jesca (geboren in 2004) verplaatsen hun leven van Ooltgensplaat naar Rotterdam. "We kwamen alleen maar naar Ooltgensplaat om kleding te halen." In het Ronald McDonald Huis heeft het gezin een eigen slaap- en badkamer maar moeten ze de keuken en zitkamer delen met de andere gezinnen. "Het fijne aan zo'n huis is het contact met lotgenoten die weten hoe het is. Je vertelt hen makkelijker hoe het gaat, welke dingen je in het ziekenhuis niet leuk vindt en waar je tegenaan loopt. Je bent ook altijd in de buurt als er iets aan de hand is. Het kwam wel eens voor dat een arts 's nachts belde en we op de fiets van het huis naar haar toe reden om een kwartiertje haar handje vast te houden tot ze weer rustig was."

Na tweeënhalve maand mag het gezin hun kleine meisje mee naar huis nemen. Hoewel ze dan het gevoel hebben dat het goed komt en er geen operaties meer hoeven volgen, is het daarna helaas nog twee keer raak. "Haar conditie werd slechter en toen is haar rapport voor een second opinion naar een arts in Frankrijk gestuurd. Hij zei dat opereren echt nodig was en vervolgens zijn we dat traject ingegaan. Het was een tweestappen operatie waardoor de rechterkant van haar hart nu eigenlijk een buis is en links het hart pompt en alles moet doen."

Inmiddels gaat het naar omstandigheden redelijk met Danique, maar ze blijft altijd een slechte conditie houden. "Hoe het nu met haar gaat is het maximale en dat wordt slechter met de jaren. Ze blijft ook haar hele leven onder controle en doet met elk griepje mee. Ze zit bijna altijd aan de antibiotica en heeft bloedverdunners om haar hart te ondersteunen zodat het minder hard hoeft te pompen," vertelt haar moeder. "Er zijn beperkingen aan wat ze kan want haar conditie is beneden peil." Dat is ook de reden waarom ze op een speciale school voor langdurig zieke kinderen zit in Rotterdam. "Hier zitten ook kinderen met diabetes en epilepsie en er is een rustkamer waar ze 's middags kunnen uitrusten. We wilden het reguliere onderwijs wel een kans geven, ook voor de sociale contacten voor Danique, maar het ging gewoon niet. Waar ze nu zit, is het niet raar om anders te zijn of medicijnen te moeten slikken." Het kleine meisje weet ook niet beter en volgens haar moeder hoor je haar er dan ook nooit over. "Dat is met onze jongste (Sepp die in 2010 werd geboren) wel anders als die een keertje antibiotica moet slikken", lacht ze.

Homeride
Na de goede ervaringen in het Ronald McDonald Huis werkt De Vos er nu maandelijks als vrijwilliger en raakte op die manier in gesprek met een manager over de Homeride. "Ik had net een racefiets gekocht en mijn man was al wielrenner. Het leek ons leuk om op deze manier iets terug te doen en vervolgens hadden we zo een team bij elkaar." Het Flakkeese :-D Riders team gaat de vijfhonderd kilometer in estafettevorm rijden waarbij elke wielrenner ongeveer 230 a 250 kilometer aflegt. "Een team moet uit minimaal 3 en maximaal 10 rijders bestaan en per beurt moeten er twee rijden. Wij hebben ervoor gekozen om met drie te fietsen zodat als bijvoorbeeld iemand lek rijdt je meer tijd hebt om de band te wisselen," legt De Vos uit.

Door als eerste Flakkeese team mee te doen aan de Homeride wil het negental zoveel mogelijk geld binnenhalen om de Ronald McDonald Huizen in stand te houden. "Per nacht betaalden wij vijftien euro maar een nacht kost eigenlijk zestig euro, die ontbrekende vijfenveertig komt uit sponseringen en schenkingen. Als team moet je op 14 juni een minimumbedrag van 7.000 euro hebben binnengehaald, wij zitten momenteel rond de 3.600. Ik heb er goede hoop op dat we het redden want het geld komt gestaag binnen. Je merkt alleen wel dat door de crisis bedrijven niet meer zo happig zijn om te sponsoren. Er zijn ook zoveel goede doelen en acties tegenwoordig."

Het maakt de :-D Riders creatief. Zo heeft een zoontje van twee van de teamleden al 230 euro aan statiegeld opgehaald voor het team en wordt er nagedacht over meer manieren om geld bij elkaar te halen zoals het staan op een braderie. Wie het team wil sponsoren kan terecht op www.homeride.nl/team/flakkeese-d-riders/profiel voor het doen van een donatie.