Nu op de radio: Jouw Weekendstem!

Vitrine maand april: schilderwerken van Paul Knops

Foto

Heeft u al eens een blik geworpen op een van de zestien vitrines die her en der op Goeree-Overflakkee zijn te vinden? Iedere maand wordt de vitrine gevuld met kunst of curiosa. Zo kunt u kennismaken met de creatieve inwoners van het eiland. In de maand april 2009 wordt een nieuwe exposant voorgesteld: Paul Knops uit Nieuwe-Tonge.

Op de middelbare school ontdekte Paul Knops dat schilderen een middel is om gevoelens tot uitdrukking te brengen. Na zijn HAVO opleiding trok zijn interesse hem nog meer naar de creatieve kant. Zo startte hij in 2005 op de Hoge School voor de Kunsten (Willem de Kooning Academie) te Rotterdam een artistieke opleiding. In het eerste anderhalf jaar hield hij zich voornamelijk bezig met 3 dimensionale objecten en speciaal in uitbeelding van staalmateriaal. De afgelopen drie seizoenen stort Paul zich geheel op het schilderen en meer dan de helft van zijn studietijd besteedt hij daaraan. Naar verwachting zal hij half juni afstuderen. Paul heeft gekozen voor een uiterst traditionele specialisatie zoals het portretteren, figuurschilderen, interieur en exterieur. Hij is zowel in technisch als conceptueel opzicht gegroeid en toont een geheel eigen vormstijl.

"Ik schilder met rede maar vind de wanorde", aldus Knops. Voordat hij begint te schilderen, heeft een duidelijk vooropgezet plan, maar tijdens het schilderen laat hij dit plan steeds meer los en lijkt het schilderij, onder de hand van de kunstenaar, zichzelf te vormen. De kunstenaar noemt dit het vinden van wanorde. Elk element in het werk van Knops krijgt een stukje karakter van hem mee. Karakter is voor hem de benoeming van het onveranderlijke. Het valt te constateren maar niet te veranderen. Een deel van zijn werk wordt beïnvloed door de aanschouwing van het onderwerp, het andere deel is de ontleding en interpretatie door de kunstenaar ervan. Dit laatste ontstaat pas tijdens de creatie van het werk. Knops is geen Abstract-Expressionist, expressie komt bij hem na de rede. Zijn techniek weeft vormen door elkaar, zonder dat deze een onbedoelde brei worden. Knops zegt: "Lijn beklemt mijn vorm", daarom maakt hij weinig gebruik van contouren en andere lijnen in zijn werk. Wel komt een voorkeur door heftige lichtdonker contrasten in zijn werk naar voren. Portret en model zijn prominente onderwerpen in zijn oeuvre.

De werken van Paul Knops zijn vanaf 22 april 2009 te zien bij de Samaritaan te Sommelsdijk.

Heeft u ook een bijzondere verzameling of kunstwerken en wilt u in onze vitrines exposeren, dan kunt u contact opnemen met Piroska de Mos, 0187-482400 of p.koppenaal@hetdiekhuus.nl.