Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Vogels spotten op de fiets

Foto

Torenvalk, lepelaar, zilvermeeuw, bruine kiekendief en bergeend zijn maar enkele soorten die men onderweg tegen kan komen in de polders en natuurgebieden van Goeree-Overflakkee. Om nader kennis te maken met de vogelrijkdom van deze streek is bij de VVV kantoren in Ouddorp aan Zee en Middelharnis de vogelspotroute te koop.

De route is tevens via www.routebureauzeeland.nl te bestellen. Sinds week 31 2008 kunt u ook een verrekijker op uw vogeltocht meekrijgen.

Een keur aan vogels
Door de verschillende soorten landschap; duinen, strand, polders, kreken en bosjes zijn er ook heel veel verschillende soorten vogels op Goeree-Overflakkee te zien. Om de vogels nog beter te kunnen bekijken, heeft de Vereniging Natuurmonumenten, afdeling Deltakust zes verrekijkers beschikbaar gesteld. Zowel VVV Ouddorp als VVV Middelharnis hebben ieder drie kijkers beschikbaar.

"Het is een mooie aanvulling op deze route"; zegt Jurgen Klapwijk, directeur van VVV Ouddorp aan Zee terwijl hij de eerste verrekijker van boswachter Jan de Roon in ontvangst neemt. Natuurmonumenten stelt de verrekijkers beschikbaar voor mensen die de route willen fietsen, maar zelf geen kijker bij zich hebben. "We hebben toentertijd meegeholpen met de samenstelling van de route en in onze gebieden liggen ook een paar mooie locaties waar het goed vogelspotten is." "Met een verrekijker kan je de vogels nu eenmaal beter bekijken, al moet je soms wel een beetje geluk hebben", aldus de boswachter.

Vogelspotroute
In de folder worden drie verschillende routes beschreven van respectievelijk 33, 44 en 60 kilometer. De routes zijn op basis van het fietsroutenetwerk Goeree-Overflakkee samengesteld en kunnen desgewenst worden verlengd of ingekort. De beste locaties om vogels te spotten zijn op de kaart aangegeven. Vogelkijkhut Westplaatbuitengronden bij Dirksland, Koudenhoek, Paardengat bij Herkingen, Vogelkijkhut 't Kiekgat en Kwade Hoek en de Hellegatsplaten om maar een paar mooie plekken te noemen.

Bij aankoop van de Vogelspotroute bij een van de VVV-kantoren op Goeree-Overflakkee, kunt u dus een verrekijker meekrijgen. Hiervoor moet € 50,- aan borg worden betaald. Daarnaast worden er wat gegevens genoteerd en een kopie van een geldig legitimatiebewijs gemaakt. Als na de fietstocht de kijker netjes is teruggebracht, krijgt u de borg weer terug. "Klinkt wat zwaar", zegt Jan de Roon, "maar het zijn kwalitatief goede kijkers en we willen natuurlijk dat zo veel mogelijk mensen er gebruik van kunnen maken".

Voor de jonge vogelspotters onder ons, heeft IVN-Goeree-Overflakkee een werkblad samengesteld. Hiermee leer je van alles over de vogels die je onderweg tegenkomt. Bij de VVV-kantoren in Ouddorp aan Zee en Middelharnis zijn nog negen andere themafietsroutes te koop.