Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Voorbereidingen agrarische manifestatie in volle gang

Van donderdag 12 tot zaterdag 14 juni 2008 wordt er op het terrein van de firma Mijnders in Melissant de AMGO 2008 gehouden. Deze Agrarische Manifestatie Goeree-Overflakkee biedt een breed scala van activiteiten en producten die - soms zijdelings - iets met de eilandelijke landbouw of veeteelt van doen hebben, want de organisatie wil een brede presentatie geven van wat ‘het platteland' te bieden heeft, aan alle bezoekers.

Door: Adri van der Laan

Tijdens de AMGO zal Mol Agrocom een opzienbarende noviteit tonen voor de teelt van tarwe: ‘TT+'. In deze tijd is Mol Agrocom op haar proefvelden bezig met een nieuwe teeltwijze voor wintertarwe. Het blijkt een teeltwijze, die voor de landbouwers veel voordelen zal gaan opleveren. "De verschillen ten opzichte van de traditionele teeltwijze zijn heel groot", zo verzekert Rinus Struik van Mol Agrocom. Het belangrijkste van de nieuwe teeltmethode is dat er een veel grotere korrel tarwezaad wordt gebruikt dan voorheen. Rinus Struik legt uit dat normaal in de zaadteelt korrels worden gebruik die gezeefd zijn op 2,2 tot 2,4 mm wat resulteerd in een duizendkorrelgewicht van 45 gram. Met de nieuwe methode wordt het zaad uitgezeefd tot grotere korrels, 3,00 tot 3,25 mm wat resulteerd in een duizendkorrelgewicht van 70 gram. Met de nieuwe manier van uitzeven ontstaan grotere korrels, waarin veel meer voedingsstoffen zitten, waardoor de kiemvorming veel beter zal gaan. Als gevolg van het gebruik van grotere korrels zal er  met ‘TT+' maar 45-50 kg zaaizaad per ha worden gebruikt dan met de traditionele methode, waarbij er 200 kilo per ha wordt gebruikt.

Zaaibed
Om deze grotere korrels goed tot hun recht te laten komen is het van belang dat er heel zorgvuldig en vroeg gezaaid wordt. Hiervoor zijn egaal aangelegde zaaibedden nodig waarin de grote korrels zaad zorgvuldig op rijen van 20 of 25 cm worden gezaaid. Daarnaast moet de zaaidiepte constant tussen de 2 en 3 cm zijn. Bij de traditionele methode wordt deze zorgvuldigheid bij het zaaien niet betracht. Het gevolg is dan dat de korreltjes soms wel 15 cm die in de grond worden gezaaid. Om tot volledige groei te komen kost dit de zaadjes enorm veel energie. En deze energie kan beter benut worden als de zaden ondiep gezaaid worden en op een vroeger tijdstip dan gebruikelijk. Met ‘TT+' dient er tussen eind augustus en half september te worden gezaaid, zodat de zaden maximaal kunnen profiteren van het dan nog ruim aanwezige daglicht en van de daglengte. Volgens onderzoek gaat de plant zich dan beter ontwikkelen en levert uiteindelijk een aanzienlijk hogere opbrengst.
Voor deze nieuwe teeltwijze dient echter wel een precisiezaaimachine te worden gebruikt die de korrels exact op dezelfde diept en afstand van elkaar in de grond brengt. Het is de bedoeling dat tijdens de AMGO 2008 een dergelijke machine zal worden getoond. Om dit goed te organiseren werkt Mol Agrocom samen met loonbedrijf van der Sluijs uit Oude Tonge.

Hogere opbrengst
Deze nieuwe teeltmethode is gericht op een zo groot mogelijke opbrengst. Volgens berekeningen en proeven zal de uiteindelijke opbrengst per ha kunnen stijgen naar 15 ton. "Bij traditioneel zaaien komt men gemiddeld uit op 325 zaden per m2 wat resulteert in een opkomst van 80% wat neerkomt op 260 plantjes per m2. Met ´TT+´ komt men uit op 65 zaden per m2 en een opkomst van 100%. Doordat deze zaden voldoende licht, lucht hebben en van de daglengte profiteren geven de planten 200 aren meer dan in de conventionele teelt. Ook de teelttechniek op gebied van gewasbescherming , bemesting en groeiregulatoren is heel anders dan bij conventioneel. Deelnemers aan TT+ krijgen teeltbegeleiding van de teeltadviseurs van Mol Agrocom.

Volgens Rinus Struik is een hogere opbrengst van de tarweoogst juist in deze tijd heel aantrekkelijk voor de boeren omdat de graanprijzen gestegen zijn, doordat de vraag naar graan wereldwijd blijft groeien.

Door het gebruik van grovere zaden en de manier van zaaien komen bij het oogsten geen kleine tarwekorrels meer voor. Dit levert ook bij het oogsten veel voordeel op, want een grotere korrel is veel gemakkelijker te oogsten en doordat er weinig kaf en te kleine korrels zullen zijn gaat het dorsen veel vlugger, wat weer een financieel voordeel oplevert. Ook bij de maalderijen zal men minder last hebben van stof en andere ongerechtigheden, zodat men ook daar efficiënter kan werken. Wellicht kunnen de boeren die met ‘Tarwe Teelt Plus' werken dan ook een hogere prijs bedingen.

Voorlichting
Tijdens de AMGO 2008 zal er bij de stand van Mol Agrocom in ieder geval alle informatie te verkrijgen zijn over ‘Tarwe Teelt Plus'. Bij de stand zal ook een grote moderne combine staan opgesteld van loonbedrijf van der Sluijs/Franzen die bij de oogst van TT+ een enorme capaciteit kan halen.