Nu op de radio: Archipel bij nacht

Vragen over zondagsrust op Goeree-Overflakkee

In het AD/Rotterdams Dagblad van 11 januari 2011 was onder andere het volgende te lezen: Van Engelshoven-Huls, drijvende kracht achter het provinciebesluit om de vier gemeenten op het eiland Goeree-Overflakkee te fuseren, zegt veel te verwachten van die gemeentelijke herindeling voor de toeristische sector. ‘Nu beconcurreren de gemeenten elkaar. Ook pleitte hij en passant voor de afschaffing van de zondagsrust, omdat die campinggasten zou afschrikken.' De Statenfractie ChristenUnie-SGP Zuid-Holland stelde hierover enkele vragen aan Gedeputeerde Staten.

1. Geven de krantenpublicaties de uitlatingen van gedeputeerde Van Engelshoven-Huls op een juiste wijze weer? Indien dit niet het geval is, kunt u dan aangeven wat hij wel gezegd heeft?

Antwoord
Op woensdag 12 januari 2011 is in het AD een dubbelinterview opgenomen met de heer Klepper, fractievoorzitter van de SGP te Goedereede en gedeputeerde Van Engelshoven-Huls. Onderwerp was de zondagsrust. Gedeputeerde Van Engelshoven-Huls heeft hierin de vraag opgeworpen welke kant het in de
toekomst met Goeree-Overflakkee opgaat. Het eiland wil zich meer richten op toeristen. Dat wordt ook ondersteund door Provinciale Staten. Daarbij heeft gedeputeerde Van Engelshoven-Huls aangegeven dat hij van mening is dat men zich flexibeler moet opstellen wat betreft de zondagsrust. Het gaat daarbij om activiteiten in de toeristische sector die ook door de provincie Zuid-Holland worden ondersteund,
zoals evenementen en recreatief-toeristische voorzieningen die door de provincie Zuid-Holland worden gesubsidieerd.

2. Namens wie heeft de gedeputeerde het woord gevoerd? Worden deze uitlatingen gedeeld door het college, ook als hij dat op persoonlijke titel heeft gedaan?

Antwoord
Gedeputeerde Van Engelshoven-Huls heeft zijn uitspraken gedaan in zijn rol als portefeuillehouder Vrije Tijd. Vanuit die hoedanigheid is de provincie Zuid-Holland betrokken bij de ontwikkelingen op de Brouwersdam en de Recreatievisie Goeree-Overflakkee. Voor de Brouwersdam gaat het om evenementen als de Tour de France, de sportieve activiteiten bij de Brouwersdam (Kitesurfen), de Waterjump, de Goereebus. In de Recreatievisie is aangegeven dat ontwikkelingen als jachthavens en recreatieparken alleen kansrijk zijn als er op Goeree Overflakkee voldoende horecavoorzieningen te vinden zijn. Er moet iets te beleven zijn voor recreanten en toeristen willen deze investeringen rendabel zijn. Dat betekent ook dat er op zondag activiteiten moeten kunnen plaatsvinden.

3. Zijn Gedeputeerde Staten er zich van bewust dat opvattingen over openstelling van winkels op zondag niet tot het taakgebied van de provincie horen?

Antwoord
Ja. In het interview heeft gedeputeerde Van Engelshoven-Huls expliciet aangegeven dat de bevoegdheid tot het openstellen van winkels in toeristisch gebied op zondag niet bij de provincie ligt. Immers, artikel 3 van de Winkeltijdenwet legt deze bevoegdheid bij de gemeenteraad. Maar het gaat niet alleen om winkels, maar ook om horeca en evenementen.

4. Zo ja, wat is de reden van genoemde uitlatingen?

Antwoord
De gedeputeerde heeft zijn uitspraken gedaan om een dilemma helder te maken. Hij heeft aangegeven dat (bestuurders op) het eiland een keuze moeten maken. Om de vitaliteit van het eiland te vergroten, willen zij graag dat er meer activiteiten en faciliteiten komen voor toeristen. Andere mogelijkheden voor versterking van de vitaliteit van het eiland zoals uitbreiding van de glastuinbouw wijzen zij af. Deze keuze
maakt dat nagedacht dient te worden over wat het eiland aan toeristen te bieden heeft, in het algemeen en op zondagen. De verdere ontwikkeling van recreatie en toerisme is ook in lijn met de Regionale
Structuurvisie Goeree-Overflakkee en de Recreatievisie Goeree-Overflakkee
(vastgesteld PS 26 januari 2011, motie 168).

5. Indien de weergave juist is en er vanuit gaande dat u het eiland Goeree-Overflakkee en zijn cultuur kent, kunt u dan aangeven welke uitwerking dergelijke uitlatingen op de verstandhouding tussen de inwoners en bestuurders van Goeree-Overflakkee en de provincie kunnen hebben?

Antwoord
De intentie van de uitspraken van de gedeputeerde is geweest het aansnijden van het dilemma tussen een keuze voor meer activiteiten voor toeristen en het behoud van de zondagsrust. Naar ons oordeel is dit geen nieuw vraagstuk voor inwoners en bestuurders van Goeree-Overflakkee. Wij gaan er daarom van uit dat het aansnijden van dit dilemma daarom geen blijvende nadelige consequenties heeft voor de verstandhouding met het eiland. Met name in de gemeente Goedereede zijn immers op zondag al winkels en horecavoorzieningen open.

6. Wat gaat u er aan doen om de schade in de verhoudingen, zowel persoonlijke als bestuurlijke, te herstellen?

Antwoord
De provincie, inwoners, ondernemers en bestuurders van Goeree-Overflakkee strevengezamenlijk naar een versterking van de vitaliteit van Goeree-Overflakkee. Wij zullen dit samen met het eiland blijven doen. Dit kan evenwel betekenen dat er niet altijd consensus bestaat over te maken keuzes. Wij blijven de dialoog hierover voeren met inwoners, ondernemers en bestuurders van Goeree-Overflakkee. Daarnaast heeft gedeputeerde Van Engelshoven-Huls met wethouder Tuk van Goedereede een afspraak gemaakt om het eiland te bezoeken. Op zondag 13 maart 2011 zullen zij samen bekijken hoe de zondagsrust op het eiland wordt ervaren.