Nu op de radio: Archipel bij nacht

Vrijwilligers Goedereede goed verzekerd

Alle vrijwilligers in de gemeente Goedereede zijn vanaf 1 januari 2009 goed verzekerd. De gemeente heeft een vrijwilligersverzekering afgesloten bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Deze verzekering biedt een uitstekende dekking aan vrijwilligers en hun organisaties. Alle vrijwilligers in de gemeente zijn nu verzekerd tegen zaken als geneeskundige kosten, psychische hulpverlening, materiële schade enzovoorts.

"Het afsluiten van deze verzekering sluit aan bij het gemeentelijke beleid om vrijwilligerswerk zo laagdrempelig mogelijk te maken", aldus verantwoordelijk wethouder Peter Feller.

Het uitoefenen van vrijwilligerswerk is niet zonder risico. Om vrijwilligerswerk toegankelijk te maken voor iedere inwoner van de gemeente en de risico's te beperken heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Goedereede besloten om de vrijwilligersverzekering (basis- en pluspolis) af te sluiten. De verzekering is bedoeld voor iedereen die in enig organisatorisch verband onverplicht en onbetaald werkzaamheden verricht ten behoeve van anderen en/of de samenleving waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend. Alle vrijwilligers zijn verzekerd, ongeacht hun leeftijd. Er geldt geen minimum aantal uren. De verzekering is ook geldig bij eenmalige activiteiten, kerkelijk werk en buurtactiviteiten.

Vrijwillige brandweer- en politiemedewerkers zijn uitgesloten van dekking voor deze verzekeringen. Voor hen geldt een speciale regeling. Ook mantelzorgers worden vanuit de Wmo niet beschouwd als vrijwilliger. Dit hangt samen met de persoonlijke relatie die mantelzorgers hebben met degene die zij verzorgen. Studenten die een maatschappelijke stage lopen in de gemeente vallen ook niet onder de definitie van vrijwilliger.

Alle vrijwilligersorganisaties in de gemeente Goedereede ontvingen een nieuwsbrief over de afgesloten verzekering. Niet onbelangrijk is dat deze verzekering geen administratie- of registratieverplichtingen met zich brengt. Iedere vrijwilliger in de gemeente is uitstekend verzekerd terwijl niemand gegevens over de identiteit en hoeveelheid vrijwilligers bij hoeft te houden.

Meer informatie kunt u vinden op www.vngverzekeringen.nl. U kunt ook contact opnemen met de heer R. de Jong van de gemeente Goedereede via telefoonnummer 0187-491500 of e-mail naar rdejong@goedereede.nl.