Nu op de radio: Archipel bij nacht

VVD vindt fusie gemeenten de beste oplossing

De gezamenlijke fracties van de VVD Goeree-Overflakkee hebben besloten een fusie boven het samenwerkingsmodel te verkiezen. Gedeputeerde Staten (GS) van de Provincie Zuid-Holland hebben begin januari 2009 een commissie ingesteld onder leiding van G.J. Schutte.

Deze commissie heeft onderzoek gedaan naar twee opties wat betreft de bestuurlijke toekomst van Goeree-Overflakkee; een fusie of een samenwerkingsmodel.

Commissie Schutte heeft op 31 maart 2009 haar bevindingen aan GS gerapporteerd. De vier VVD-fracties hebben het rapport goed bestudeerd en keuren het samenwerkingsmodel af. Dit model betekent ondermeer het organiseren van één ambtelijk apparaat met een extra bestuurslaag. Veel meer taken en bevoegdheden, dan nu het geval is bij het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO), zullen aan dit bestuursorgaan moeten worden overgedragen.

De voordelen van een fusie zijn volgens de vier VVD-fracties: een efficiënt bestuur, eilandelijke regelgeving, een goede onderhandelingspositie ten opzichte van de Provincie en het Rijk en het richting kunnen geven aan een aantrekkelijk eilandbreed voorzieningenniveau.

Het was geen gemakkelijke opgave, maar de fracties zijn verheugd dat het gelukt is een gezamenlijk standpunt in te nemen. Zij spreken nu openlijk de voorkeur uit voor een fusie en hopen dat de inwoners van Goeree-Overflakkee respect hebben voor deze gezamenlijke keuze en met hen inzien dat dit de beste optie is. De VVD fracties op Goeree-Overflakkee slaan de handen ineen en kijken als sterke, standvastige partij naar de toekomst.