Nu op de radio: Archipel bij nacht

Waardige herdenking trok veel belangstelling

Foto

Zondagavond 4 mei 2008 herdacht men in heel Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, latere oorlogsmissies en vredesmissies. Zo ook bij het monument ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers aan de Kerksingel in Ooltgensplaat. Een zonnige avond zorgde er mede voor dat veel belangstellenden de herdenking aan de Kerksingel bezochten.

Zoals ieder jaar organiseerde de Oranjevereniging van Ooltgensplaat, in samenwerking met de gemeente Oostflakkee, een stille tocht en kranslegging waar de hele bevolking van Oostflakkee op een waardige manier de slachtoffers kon herdenken. Na de twee minuten stilte en het blazen van ‘the last post', werden door diverse instanties en particulieren bloemen gelegd bij het monument.

Veel gehoorde opmerking was; "Het lijkt wel of het ieder jaar drukker wordt." "En zo hoort het ook", aldus waarnemend burgemeester Jan Heijkoop in zijn toespraak. "Slachtoffers, zowel de strijders als de onschuldige burgers, mogen niet uit onze gedachten verdwijnen." Ook dominee Van der Ziel van de Nederlands Hervormde kerk in Ooltgensplaat hield een korte toespraak waarin hij onder meer verwees naar de offers zoals die in de Bijbel beschreven zijn. In beide toespraken werd ook het thema van 4 en 5 mei aangehaald: ‘vrijheid en solidariteit'.