Nu op de radio: Weekendmix

Waarschuwing: eikenprocessierups op Grevelingendam

De eikenprocessierups is in grote aantallen gesignaleerd op de Grevelingendam, dit meldt de provincie Zuid-Holland woensdag 1 juni 2011. Mensen die in aanraking komen met de Eikenprocessierups kunnen van de brandharen van de rups vervelende bijwerkingen ondervinden aan de luchtwegen of op de huid.

Het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen heeft waarschuwingsborden geplaatst bij de toegangen tot de Grevelingendam en gaat in het gebied zelf pamfletten ophangen met nadere informatie.

Eikenprocessierups komt al enige jaren voor op de Grevelingendam. Tot nu toe was het een redelijk beheersbaar probleem, maar dit jaar treedt de overlast vroeg in het jaar op door het warme en droge voorjaar. Ook is de hoeveelheid eikenprocessierups fors hoger dan voorgaande jaren.

De Eikenprocessierups is een larve van een nachtvlinder. Het is een behaarde rups die in de maanden mei, juni en juli op eikenbomen voorkomt. Deze rupsen gaan 's nachts - in processie - op zoek naar voedsel, vandaar de naam. In deze periode verspreidt de rups, vooral door verwaaiing, brandhaartjes die bij de mens vervelende bijverschijnselen kunnen veroorzaken. De stoffen die van de haren afkomen, veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf. Niet alle personen zijn even gevoelig voor de brandharen. Ook dieren kunnen gevoelig zijn voor de brandharen.

Het Natuur- en Recreatieschap heeft waarschuwingsborden geplaatst bij de toegangen tot de Grevelingendam zodat bezoekers tijdig gewaarschuwd worden. Verder schakelt het schap een deskundig bedrijf in; enerzijds om bestrijdingsmaatregelen uit te voeren, anderzijds om een plan de campagne te maken voor preventieve bestrijding zodat de overlast vanaf volgend jaar minder wordt.