Nu op de radio: Archipel bij nacht

Wandelaars gezocht

Foto

Goeree-Overflakkee heeft de wandelaar veel te bieden; een afwisselend landschap met dijken, akkers en kreken, historische dorpskernen en prachtige natuurgebieden. In navolging van het succesvolle fietsroutenetwerk wordt nu gewerkt aan een netwerk voor de wandelaar. Het project wordt uitgevoerd onder coördinatie van het ISGO (Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee).

Doel is een regiodekkend en verbindend wandelroutenetwerk te realiseren van het Fort bij Ooltgensplaat tot aan De Punt bij Ouddorp. De basis vormen de ommetjes vanuit de dorps-kernen. Deze worden met elkaar verbonden en de Omloop van Goeree-Overflakkee vormt als het ware "de schil" van het netwerk. Het systeem is vergelijkbaar met het knooppuntensysteem voor fietsers maar dan voor de wandelaar. Daar waar meerdere trajecten bij elkaar komen, is een knooppunt. Ieder knooppunt wordt voorzien van een nummer. Men loopt dus van nummer naar nummer en kan zo een eigen wandeling samenstellen.

In samenwerking met beide VVV's, vertegenwoordigers van Wandelplatform TeVoet, gemeenten, LTO-Noord, afd. Goeree-Overflakkee en enkele fanatieke wandelaars is een ontwerp van het netwerk op papier gezet. Ook weg- en terreinbeheerders zoals waterschap Hollandse Delta, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Grevelingenschap en Zuid-Hollands Landschap hebben zich over de kaart gebogen.

Maar nu moet de vertaalslag naar de praktijk worden gemaakt. "En daar kunnen we wel wat hulp bij gebruiken"; zegt Anne Marijke Elema van het ISGO. Streven is dat het netwerk niet alleen aantrekkelijk wordt voor bezoekers van buiten het eiland, maar dat de bewoners van Goeree-Overflakkee er ook met veel plezier gebruik van maken. "Het moet als het ware het netwerk van de regio worden".

We zoeken dan ook mensen die graag met ons mee willen wandelen om het netwerk in het veld uit te zetten. Welke obstakels komen we onderweg tegen en hoe kunnen we dat het beste oplossen? Is de voorgestelde route wel het meest aantrekkelijk voor de wandelaar of is er een beter alternatief? Zijn er nog extra voorzieningen nodig in de vorm van een overstapje, klaphek of bankje om even uit te rusten. Zo maar wat punten waar we een antwoord op willen vinden.

Dus wandelt u graag en vindt u het leuk om mee te denken over de verdere invulling van het wandelroutenetwerk Goeree-Overflakkee neem dan contact op met Anne Marijke Elema van het ISGO, tel: 0187-488124 of via ame.elema@isgo.nl.

Het project wordt uitgevoerd in het kader van het wandelroutenetwerk Zuid-Holland en de gebiedsgerichte aanpak Goeree-Overflakkee.