Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand?

logo_goeree-overflakkeeDe Wet werk en bijstand gaat op in de Participatiewet, maar niet één op één. Iedereen die op 31 december 2014 bijstand ontvangt en daar in 2015 ook recht op heeft, kan met de wijzigingen te maken krijgen.

Hoe korter iemand een uitkering heeft, hoe groter de kans is om nieuw werk te vinden. Daarom past de overheid de Wet werk en bijstand aan. Voortaan moeten mensen met een bijstandsuitkering sneller een baan accepteren wanneer deze wordt aangeboden, ook als dat betekent dat ze daarvoor drie uur op een dag moeten reizen. Om de sociale zekerheid in de toekomst te kunnen blijven betalen, wordt de hoogte van de uitkering nog beter aangepast aan de leefsituatie van de ontvanger.

Kostendelersnorm
Volwassenen die samen onder één dak wonen (een zogeheten 'meerpersoonshuishouden') kunnen hun woonkosten delen. Daarom krijgen bijstandsgerechtigden een lagere uitkering als ze met één of meer mensen vanaf 21 jaar in hetzelfde huis wonen. De hoogte van de uitkering is niet afhankelijk van het inkomen van medebewoners. Bij de bepaling van het aantal medebewoners tellen niet mee: jongeren tot 21 jaar, huurders die een commercieel contract hebben (en huur betalen), studenten die een opleiding volgen die recht kan geven op studiefinanciering of tegemoetkoming studiekosten en BBL-studenten.

Afschaffing alleenstaande oudernorm
Vanaf 1 januari 2015 is de uitkering voor een alleenstaande ouder gelijk aan die van een alleenstaande. Voor alleenstaande ouders die aan de voorwaarden voldoen wordt het kindgebonden budget verhoogd met een alleenstaande ouderkop. De Belastingdienst betaalt het kindgebonden budget uit. Alleenstaande bijstandsouders die niet in aanmerking komen voor de alleenstaande ouderkop, kunnen in 2015 een beroep doen op individuele bijzondere bijstand. De gemeente beslist of een alleenstaande bijstandsouder in aanmerking komt voor de individuele bijzondere bijstand.

Toeslagen en verlagingen
Door de komst van de kostendelersnorm vervallen de gemeentelijke toeslagen op de basisbijstandsnorm. Dat geldt ook voor de gemeentelijke verlagingen. Een alleenstaande of alleenstaande ouder die alleen in een woning woont, krijgt van de gemeente 70% van de gehuwdennorm. Als de alleenstaande (ouder) woonkosten kan delen en onder de kostendelersnorm valt, krijgt hij of zij een lagere uitkering.

Tegenprestatie
De gemeente kan vanaf 1 januari 2015 aan mensen met een bijstandsuitkering vragen een tegenprestatie te leveren. De tegenprestatie bestaat uit onbeloonde activiteiten die nuttig zijn voor de samenleving. Dit stimuleert uitkeringsgerechtigden om andere mensen te ontmoeten. Het kan hen ook helpen om werk te vinden en te behouden. De gemeente bepaalt of een tegenprestatie geleverd moet worden. In overleg met de cliënt wordt de inhoud, omvang en duur van de tegenprestatie ingevuld. Daarbij houdt de gemeente rekening met de omstandigheden van de uitkeringsgerechtigde.

Arbeidsverplichtingen
Uitkeringsgerechtigden moeten er alles aan doen om werk te vinden of actief mee te doen in de samenleving. Iedereen heeft door de Participatiewet voortaan dezelfde arbeidsverplichtingen. De gemeente verwacht van uitkeringsgerechtigden dat ze actief naar werk zoeken. Werk moet ook geaccepteerd worden als dat betekent dat iemand daar dagelijks drie uur voor moet reizen. Verder moeten kennis en vaardigheden bijgehouden worden. Dit kan bijvoorbeeld door een cursus te volgen die de kans op werk vergroot.

Strenger maatregelenbeleid
De Participatiewet is strenger voor mensen die zich niet aan de arbeidsverplichtingen houden. Wie onvoldoende zijn best doet, krijgt een lagere of helemaal geen uitkering. De gemeente kan de uitkering pas herstellen als de bijstandsgerechtigde kan aantonen dat hij of zij de verplichtingen alsnog is nagekomen. Als een uitkeringsgerechtigde binnen twaalf maanden na het opleggen van een maatregel opnieuw de arbeidsverplichtingen niet nakomt, moet de gemeente hem of haar een zwaardere straf opleggen.

Aanpassingen bijzondere bijstand
Vanaf 1 januari 2015 vervalt de categoriale bijzondere bijstand, behalve voor de collectieve ziektekostenregeling. Verder blijft de individuele bijzondere bijstand bestaan. Dat is een vergoeding van de gemeente voor noodzakelijke bestaanskosten die uitkeringsgerechtigden niet zelf kunnen betalen. Hierbij moet worden aangetoond dat de kosten ook werkelijk zijn gemaakt.

Langdurigheidstoeslag wordt individuele inkomenstoeslag
Vanaf 1 januari 2015 gaat de langdurigheidstoeslag de individuele inkomenstoeslag heten. De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat één keer per 12 maanden kan worden toegekend. De toeslag is alleen bedoeld voor mensen die langdurig van een laag inkomen rond moeten komen, geen zicht hebben op hogere inkomsten en de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt. Ook moet de aanvrager kunnen aantonen dat hij of zij de afgelopen periode er alles aan heeft gedaan om zijn inkomen te verbeteren.

Meer informatie
De informatie in dit bericht bevat een samenvatting van de nieuwe Wet werk en bijstand. Uitgebreidere informatie vindt u op de website van de gemeente, www.goeree-overflakkee.nl. Heeft u vragen? Neem dan contact op met de afdeling Sociale Zaken via het algemene telefoonnummer 14 0187 of door een e-mail te sturen naar info@ggo.nl.