Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Wateroverlast had nog erger kunnen zijn

De grote hoeveelheid regen waar Goeree-Overflakkee zondag 13 oktober 2013 mee te maken heeft gehad is uitzonderlijk te noemen. Volgens statistische gegevens komt dergelijk weerbeeld 4 tot 5 keer per 100 jaar voor. De laatste keer dat Goeree-Overflakkee zoveel last heeft gehad van de regen is in 1998 geweest. Sindsdien zijn er maatregelen genomen.

Zo zijn er bijvoorbeeld nieuwe waterbergingen op het eiland gegraven. Een waterberging zorgt voor de opvang van regenwater. Het draagt daarmee bij aan de invulling van de wateropgave in de verschillende polders. Maar ook daar zit een maximum aan, zo is gebleken.

Volgens burgemeester Ada Grootenboer heeft het eiland zeker wel geprofiteerd van de maatregelen die na 1998 zijn genomen. "Dat heeft nu beslist erger voorkomen", aldus de burgemeester.

Het zal nog dagen duren voordat het waterpeil op Goeree-Overflakkee weer op normale hoogte is. Alle pompen in alle gemalen staan aan en er zijn tientallen noodpompen ingezet. De sloten zijn alleen zo vol dat het water maar heel langzaam zakt.