Nu op de radio: Archipel bij nacht

Weekendafsluiting N59 tussen Den Bommel en Hellegatsplein

werkzaamhedenIn het weekend van vrijdag 16 tot en met maandag 19 september 2016 legt Rijkswaterstaat een faunatunnel aan in de N59 tussen Den Bommel en knooppunt Hellegatsplein. In verband hiermee is de weg tussen Den Bommel (kruising Schaapsweg - N59) en het Hellegatsplein in beide richtingen afgesloten. Weggebruikers moeten rekening houden met omleidingsroutes en een extra reistijd van maximaal 30 minuten.

Afsluitingen
• Hoofdrijbaan: vrijdag 16 september 22:00 uur tot maandag 19 september 05:00 uur
• Parallelrijbaan: vrijdag 16 september 20:00 uur tot maandag 19 september 05:00 uur

Omleidingen
Gele borden ter plaatse geven de omleidingsroutes aan. Ook voor fietsers geldt een omleidingsroute. Bij ongunstige weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld.

Aanlegmethode
De passage wordt aangelegd door ter plekke het asfalt te verwijderen en de weg te ontgraven. Hierna worden de (pre-fab) tunneldelen geplaatst en wordt de weg hersteld (fundering en asfalt). De faunapassage zelf bestaat uit rechthoekige betonnen elementen van 2 x 1.25 meter. Om de dieren naar de faunapassage te leiden en om te voorkomen dat ze alsnog op de weg komen wordt er hekwerk geplaatst. Ook worden er bij het Hellegatsplein rasters geplaatst om te voorkomen dat dieren (vooral herten) hier de weg op kunnen.

Ontsnipperd
In het kader van het landelijke Meer Jaren Programma Ontsnippering (MJPO) legt Rijkswaterstaat diverse faunapassages aan bij rijkswegen. Leefgebieden van planten en dieren worden doorkruist door diverse wegen (water-, spoor- en rijkswegen). Die vormen een barrière en zorgen voor versnippering van deze leefgebieden, waardoor instandhouding van soorten in gevaar kan komen. Faunapassages, zoals de nieuwe passage onder de N59, moeten die versnipperde gebieden weer met elkaar verbinden. Soorten waarvoor deze passage wordt aangelegd zijn: ringslang, waterspitsmuis, hermelijn, gewone pad, steenmarter, Otter, bunzing, egel en rosse woelmuis.

Meer informatie
Nadere informatie over de weekendafsluiting van de N59, de omleidingsroutes en het reserveweekend is te vinden via de pagina Geplande werkzaamheden op rijkswaterstaat.nl, VanAnaarBeter.nl, het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat 0800 - 8002 en via Twitter.