Nu op de radio: Lekker Weekend!

Weer oplichters aan de deur

logopolitieBabbeltrucs komen nog steeds te vaak voor. Met een smoesje proberen oplichters bij mensen thuis binnen te komen om daar onopvallend geld, sieraden maar ook pinpassen en pincodes te stelen. Ze geven zich uit voor medewerkers van banken, woningbouw, verzekeringsmaatschappijen, Thuiszorg of de bloemenbezorgdienst.

Soms zijn ze zelfs zo brutaal dat ze na het stelen van een pinpas opbellen en doen alsof ze van de politie zijn om de code te achterhalen. Ze zien er meestal keurig uit en lijken geloofwaardig. Soms worden er zelfs kinderen ingeschakeld, die u zogenaamd wat komen vragen voor hun huiswerk.

Wees daarom alert bij onbekenden die aan de deur komen en denk aan de volgende tips:  

  • Open de deur niet helemaal: gebruik een kierstandhouder of deurketting.
  • Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Niet in persoon, niet telefonisch. De bank of de politie vraagt daar nooit naar!
  • Bewaar altijd uw pinpas en pincode gescheiden.
  • Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, Thuiszorg en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u langs voor financiële zaken
Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt.
  • Laat onbekenden niet binnen.
  • Bent u alleen, maak een nieuwe afspraak en zorg dat er dan iemand bij u in huis is.
  • Vermoedt u dat u te maken hebt met een babbeltruc? Bel dan direct 112!
Bent u onverhoopt toch ingegaan op een dergelijke smoes en merkt u dat u geld of spullen mist, doe dan zo snel mogelijk aangifte. Hebt u gezien dat een ander slachtoffer werd en kunt u een beschrijving geven van de dader of de werkwijze, neem dan ook contact op met de politie. Bel nummer 0900-8844 (lokaal tarief). U kunt ook uw buurtagent aanspreken. Wanneer de dader nog in de buurt is, kunt u bellen met 112.