Nu op de radio: Archipel bij nacht

Weet wie u binnen laat

logopolitieGoeree-Overflakkee - De politie meldt in november 2008 dat er nog regelmatig meldingen binnen komen van ouderen die zijn opgelicht door mensen die zich voordoen als thuishulp of medewerkers van een andere organisatie. Ga niet in op een zielig verhaal en wees kritisch als men u onaangekondigd hulp komt bieden. Ook achter nette kleding en een vriendelijk gezicht kan een oplichter schuil gaan.

Twee leuke jongedames bellen aan en doen zich voor als apotheekmedewerksters. Zonder dat de bewoner op de hoogte gesteld is van de komst van de dames, komen ze zijn medicijnen checken. Een beetje verbaast maar overrompeld laat de bewoner de vrouwen binnen. Eenmaal binnen gelaten maakt één van de dames een praatje met de bewoner. Deze wordt zodanig afgeleid dat hij nauwelijks doorheeft dat de andere vrouw door het hele huis loopt. Tussen neus en lippen door wordt de bewoner gevraagd naar een pinpas. Vervolgens, van het een op andere moment, verlaten de vrouwen de woning en laten de bewoner verbaast achter. Dan begint de bewoner te twijfelen aan de oprechtheid van de apotheekmedewerkers en controleert de aanwezigheid van zijn waardevolle spullen. Zijn portemonnee ligt open op de keukentafel en zijn geld en pinpas zijn verdwenen.

Als het de oplichters inderdaad gelukt is om de pinpas van een bewoner te bemachtigen, bellen zij vaak even later de bewoner op. Ze doen zich voor als bankmedewerkers en zeggen dat de pinpas van de betrokkene gevonden is. Om de pas te blokkeren heeft de bank zogenaamd de pincode van de pas nodig.

Dit is een voorbeeld van een van de vele werkwijzen van oplichters. Helaas komt dit verschijnsel nog te vaak voor. Vanaf augustus 2008 zijn op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee tenminste 7 mensen slachtoffer geworden van een zogenoemde babbeltruc. Veel voorkomende werkwijzen zijn dat mensen zich voor doen als thuishulp, iemand van een elektriciteits-bedrijf, apotheekmedewerkers, etc.. Ook gebeurt het dat jonge mensen aan de deur komen met de vraag om geld te lenen. Bijvoorbeeld voor de bus, omdat ze dringend naar huis moeten maar geen geld meer hebben.

De politie waarschuwt voor onbekende mensen die onaangekondigd op de stoep staan en binnen willen komen. Laat ze niet binnen! Ook benadrukt de politie dat een echte bankmedewerker nooit naar uw pincode vraagt. Niemand heeft uw pincode nodig en niemand hoeft hem te weten! Heeft u iets dergelijks meegemaakt en niet eerder aangifte gedaan, neem dan contact opmet de politie. Dat kan via het telefoonnummer 0900-8844.