Nu op de radio: Archipel bij nacht

Werkwijze bouwplannen Goedereede gewijzigd

Regelmatig ontstaan initiatieven om in de gemeente Goedereede te bouwen. Uiteraard wordt dan bij de gemeente een bouwvergunning aangevraagd. In juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) in werking getreden. Door deze wet is de werkwijze bij de gemeente veranderd. Belangrijke vernieuwingen zijn daarbij het gebruik van de intentieovereenkomst en de anterieure overeenkomst.

Regelmatig wordt de gemeente geconfronteerd met bouwinitiatieven van inwoners of organisaties. Veel plannen passen binnen de geldende bestemmingsplannen. In dat geval wordt het normale bouwvergunningtraject doorlopen.

Als echter een aanpassing van het bestemmingsplan nodig is om het bouwplan te realiseren, treden andere procedures in werking. De gemeente vraagt dan om een schetsplan in te dienen. Het schetsplan wordt door de bouwambtenaren getoetst aan het huidige beleid en de geldende regels. Daarna besluit het college van burgemeester en wethouders of de gemeente in principe medewerking verleent aan het bouwinitiatief.

Intentieovereenkomst
Als het college besluit om in principe mee te werken aan het ingediende plan betekent dat echter niet dat het bouwplan dan al daadwerkelijk kan worden gerealiseerd. Er is immers nog geen bouwvergunning verstrekt. Het betekent slechts dat het college positief staat tegenover de plannen. De plannen moeten dan in overleg met de gemeente worden uitgewerkt.

Daartoe stelt de gemeente mensen beschikbaar. Vanaf dat moment gaat de gemeente dus kosten maken door werkzaamheden en planvoorbereiding. Het is redelijk dat die kosten verhaald worden bij de indiener van het plan.

Daartoe wordt vóór aanvang met de werkzaamheden een zogenaamde intentieovereenkomst afgesloten. Mede deze overeenkomst voorkomt de gemeente dat de uitgevoerde werkzaamheden niet verhaald kunnen worden als later geen overeenstemming volgt over een anterieure overeenkomst.

Anterieure overeenkomst
Vóórdat er een ontwerpbestemmingsplan ter inzage wordt gelegd, moeten de initiatiefnemer en de gemeente een anterieure overeenkomst afsluiten. Dit is een verplichting uit de Wet ruimtelijke ordening (Wro). De gemeente Goedereede verhaalt met deze overeenkomst alle kosten die in de Wro zijn genoemd, zoals planvoorbereiding en onderzoek. De kosten van de eerder gesloten intentieovereenkomst worden hiermee verrekend.

Met beide overeenkomsten wordt geregeld dat de kosten voor deze bouwplannen niet door alle belastingbetalers in de gemeente worden gedragen, maar daadwerkelijk worden betaald door de indiener van het plan. De nieuwe werkwijze is van toepassing op alle plannen die een bestemmingsplanwijziging vereisen, en die na 1 juli 2008 zijn of worden ingediend.