Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Wethouder Tollenaar slaat eerste paal windpark Hellegatsplein

Foto

Met het slaan van de eerste paal gaf wethouder Tollenaar van de gemeente Goeree-Overflakkee donderdag 19 maart 2015 het officiële startsein voor de bouw van windpark Hellegatsplein. De windmolens gaan begin 2016 draaien, maar aanmelden voor Windtegoed is nu al mogelijk. Windtegoed is een initiatief vanuit Qurrent waarbij de afnemers participeren in een windmolen. Met de komst van het park komt voldoende groene stroom beschikbaar voor ruim 10.000 huishoudens. Qurrent bouwt het nieuwe windpark in samenwerking met de gemeente bij de kruising tussen de A29 en de N59, ter hoogte van het recreatiestrand en strandpaviljoen Hellegat "De Banaan".

"Het slaan van de eerste paal is een belangrijke mijlpaal voor Windpark Hellegatsplein, waarmee we duizenden huishoudens op Goeree-Overflakkee van windstroom kunnen voorzien. Lokale opwekking heeft de toekomst en de deelnemers aan dit project leveren een zeer tastbare bijdrage aan de vergroening van de energieproductie", vertelt Richard Klatten, directeur van Qurrent. "Iedereen kan zich aanmelden. De leden van onze coöperatie zijn samen eigenaar van het windpark. Met de opwekking van hun eigen energie dragen zij bij aan een energieneutrale samenleving."

Hoe meer wind, hoe lager de energierekening
Windtegoed is een nieuwe service van Qurrent waarmee klanten zelf windenergie kunnen opwekken. Zo wekken zij vijf jaar lang stroom op met een windmolen uit windpark Hellegatsplein en voorzien zij hun huishouden van groene stroom. Qurrent brengt de opgewekte stroom in mindering op de energierekening en vult de energie die klanten niet zelf opwekken aan. Bij gelijkblijvende stroomprijzen levert een Windtegoed een besparing op van zo'n 30 procent per jaar.

De gemeente heeft de totstandkoming van het windpark vanaf het begin omarmd en is volledig betrokken geweest bij de planvorming. "Als gemeente hebben wij een windopgave liggen voor het realiseren van maximaal 225 MW aan windenergie op het eiland. Daarnaast hebben wij de ambitie om in 2020 volledig energieneutraal te zijn. Het windpark Hellegatsplein levert aan beide opgaven een bijdrage", licht wethouder Tollenaar van de gemeente Goeree-Overflakkee toe.

Werkzaamheden
De windmolens worden in een lijnopstelling langs de A29 geplaatst, ter hoogte van het recreatiestrand en strandpaviljoen Hellegat "De Banaan". Tijdens het voorjaar en najaar worden verschillende bouwwerkzaamheden uitgevoerd op deze locatie. Het aangrenzende recreatiegebied is dan grotendeels niet toegankelijk om de eerste bouwwerkzaamheden doorgang te laten vinden. Het strandpaviljoen blijft echter het gehele jaar bereikbaar en zo ook de parkeerplekken en het strand voor het strandpaviljoen. Dit geldt ook voor het ‘flyboarden' op het water dat door Flyboard Nederland wordt georganiseerd. In het voorjaar worden de funderingen, kraanplaatsen en kabels voor het windpark aangelegd. Tijdens het zomerseizoen (juli en augustus 2015) zijn er geen werkzaamheden en is het recreatiegebied gewoon bereikbaar. Vanaf eind september worden de windturbines geplaatst en dan zal weer alleen het strandpaviljoen bereikbaar blijven, de rest van het gebied zal opnieuw worden afgesloten tijdens de werkzaamheden. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in december 2015 voltooid en kan weer overal worden gerecreëerd.

Niet direct zichtbaar en hoorbaar
Het windpark zal bestaan uit vier windturbines van 3 MW en zal jaarlijks ongeveer 36.000.000 kWh produceren. De turbines zijn van het type Alstom Eco 110 (3MW). Ze krijgen een plaats in ruimtelijk en open gebied en zijn niet direct zichtbaar en hoorbaar voor bewoners. Op de bouwaanvraag voor het windpark kwamen dan ook geen bezwaren binnen. De eigenaar van het strandpaviljoen wordt tevens de beheerder van het windmolenpark.

Iedereen die die zich nu via www.qurrent.nl/windtegoed aanmeldt, ontvangt tot 2016 20 kWh per maand gratis.