Nu op de radio: Archipel bij nacht

Wetsvoorstel herindeling door naar Tweede Kamer

Op zaterdag 11 februari 2012 is het wetsvoorstel Samenvoeging van de gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee aangeboden aan de Tweede Kamer. Hiermee is het voorstel in handen gesteld van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken. Deze commissie maakt afspraken over de manier van voorbereiden van de behandeling van het wetsvoorstel.

Eén van de stappen die worden gezet in de voorbereiding is een bezoek aan het herindelingsgebied. Op 23 maart 2012 brengt de commissie een bezoek aan Goeree-Overflakkee.

Planning
De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken is begonnen met de schriftelijke voorbereiding van het wetsvoorstel. Er is tot 14 maart 2012 gelegenheid om schriftelijk commentaar op het wetsvoorstel in te dienen bij de Tweede Kamer.

Op 23 maart 2012 brengt de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken een bezoek aan Goeree-Overflakkee. Op deze dag houdt zij ook een openbare hoorzitting waar overheden en maatschappelijke organisaties kunnen inspreken.

Vervolgens hebben de Kamerfracties tot en met 5 april 2012 de gelegenheid hun vragen en opmerkingen voor het schriftelijk verslag in te dienen. Het antwoord van de regering dat hierop - in de vorm van een nota naar aanleiding van het verslag - wordt opgesteld, wordt op 26 april 2012 verwacht.

Daarna wordt een wetgevingsoverleg gehouden. Dit is een mondeling overleg van één of meer Tweede Kamercommissies met één of meer ministers of staatssecretarissen over een wetsvoorstel. Dit overleg is openbaar.

Tijdens dit overleg wordt vooral over de afzonderlijke artikelen en beweegredenen van het wetsvoorstel gesproken. Na dit overleg zal er in een plenaire vergadering over worden gestemd. De bedoeling is dat de afhandeling van het wetsvoorstel ruim voor het zomerreces is voltooid.

Hoorzitting
Op 23 maart 2012 houdt de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken een hoorzitting op Goeree-Overflakkee. De hoorzitting is openbaar. De locatie en het precieze tijdstip van aanvang worden op een later tijdstip bekend gemaakt. 

Gemeenten en organisaties die tijdens de hoorzitting willen inspreken moeten dit vermelden in hun schriftelijke reactie. Na aanmelding bepaalt de commissie welke organisaties zij op de hoorzitting spreektijd toekent. Spreektijd wordt toegekend aan personen die namens een georganiseerd maatschappelijk verband spreken. Aan individuele burgers die op persoonlijke titel spreken zal geen spreektijd worden toegekend. De spreektijd bedraagt afhankelijk van het aantal aanmeldingen maximaal 10 minuten.

Schriftelijke reacties kunnen tot uiterlijk woensdag 14 maart 2012 worden ingezonden bij de griffier van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken, drs. M.J. van der Leeden, Postbus 20018, 2500 EA Den Haag of via e-mail: cie.biza@tweedekamer.nl.