Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Whiplash? Het kan ook u overkomen

Voor velen van ons gaat de welverdiende zomervakantie beginnen. Lekker ontspannen of juist heel actief bezig zijn in Nederland of daar buiten. Maar jammer genoeg gaat het gevaar mee op vakantie. Veel vakantiegangers zullen dan ook geconfronteerd worden met een (auto)ongeval, waarbij het ontstaan van whiplash niet is uitgesloten.

Mocht u onverhoopt het slachtoffer worden van een ongeval, en dan niet alleen de kop-staart botsing maar ook het struikelen over een (straat)tegel of het afbreken van een stoelpoot terwijl u net ging zitten, kortom al die ongelukjes die verwijtbaar zijn aan de eigenaar en uw hoofd een slinger beweging laat maken ten op zichtte van uw lichaam, kunnen een vervelende whiplash tot gevolg hebben.

Is uw vakantie minder prettig verlopen door de nare gevolgen van een (auto) ongeval? Hebt u de pech gehad dat uw vakantie is bedorven door hoofdpijn en nekpijn ten gevolge van een (auto) ongeval? Ga dan zo snel mogelijk bij een (huis)arts langs, bent u in het buitenland laat u goed onderzoeken en neem alle verklaringen en bevindingen van de arts mee, want bij een ongeval of aanrijding is de kans op whiplash altijd aanwezig.

Neem de juiste maatregelen
1. Ga direct na een ongeval naar een huisarts of ziekenhuis om uw klachten na te laten kijken. Laat deze duidelijk op papier zetten. Wacht hier niet langer dan 48 uur mee i.v.m. het causaal verband tussen ongeval en schade. Zorg voor kopieën van eventueel gemaakte foto's, noteer namen van artsen en ziekenhuizen. Let erop dat de vermelde datum juist is, dat uw naam klopt kortom hoe moeilijk het ook kan zijn probeer onjuistheden te voorkomen dat voorkomt later een hoop ja en ge'nee' met de aansprakelijke assuradeur. Neem desnoods foto's met kenteken van de ambulance en/of politieauto.

2. Zorg voor begeleiding, ga niet alleen.

3. Houd een lijstje bij van al u gemaakte kosten en schade, zorg ook, heel belangrijk, voor bonnetjes e.d.

4. Vergeet uw reiskosten/telefoonkosten niet die hiermee te maken hebben.

5. Neem foto's van het ongeval en de situatie ter plaatsen.

6. Maak zoveel kopieën als mogelijk is.

7. Stelt u zich voor de reis op de hoogte van de bepalingen die gelden op uw vakantiebestemming v.w.b. politie aanwezigheid bij een auto-ongeval.

Het schadeformulier
Onderteken zelf en laat de tegenpartij ook ondertekenen, heel belangrijk. Maar doe dit pas als alle gegevens juist zijn ingevuld en u begrijpt wat er is ingevuld, onderteken niet als u het er niet mee eens bent. TIP: Gebruik het Nederlandse schadeformulier, dan weet u wat u ondertekend.

  • Zorg voor gegevens van eventuele getuigen van het ongeval.
  • Gebruik een balpen, schrijf in blokletters en zorg voor een harde ondergrond.
  • Geef één formulier aan de tegenpartij en behoud het andere formulier zelf.
  • Een volledig ingevuld formulier bespoedigt een snelle afhandeling van uw schade.
  • Vul zo spoedig mogelijk de achterkant van het formulier in en stuur dit, bij thuis komst, met spoed naar uw verzekeraar of tussenpersoon.
  • Beide bestuurders moeten hun handtekening zetten. Doe dit pas als u beide het formulier juist hebt ingevuld.
  • Breng zo spoedig mogelijk uw verzekering of tussenpersoon (telefoonnummers mee nemen) op de hoogte van het ongeval. Noteer datum en de naam van de persoon met wie u gesproken heeft, laat afspraken per fax of e-mail bevestigen naar een familielid.
  • Zet op een buitenlands schadeformulier nooit uw handtekening als u niet begrijpt wat er staat.

Zowel bij een ongeval of aanrijding in Nederland als in het buitenland kunt u nare gevolgen onder vinden bij de afhandeling van de schade zowel aan uw auto als ook de schade aan personen in uw auto. Het Whiplash Informatiecentrum Europa (een lotgenotengroep van en door whiplasher's) kan u gratis en geheel vrijblijvend helpen bij het opstarten van uw herstel en begeleiden in het schade afhandeling traject. Door onze jarenlange 'eigen' ervaring en de ervaring met whiplash vriendelijke behandelaars en advocaten vergroot u uw kans op een zo goed mogelijk herstel. Laat u alstublieft niet overhalen tot 'no cure, no pay' constructies van letselschade bureaus en/of letselschade-experts, want dat is beslist niet nodig en kost u onnodig veel geld, ondanks de mooie verhalen en beloftes.

Laat whiplash u niet nekken. Voor informatie kunt u terecht op www.whiplash-info.nl of b.klip@home.nl of bellen met Bob Klip 0167-56 78 60.