Nu op de radio: Archipel Love Songs

Wie is de 19-jarige kampioen Marco Akershoek

Foto

Marco Akershoek, geboren en getogen in Ouddorp, gold voor de start van het EK Cross Triathlon als favoriet en maakte deze verwachtingen ruimschoots waar. Met meer dan een minuut voorsprong op de nummer twee won de 19-jarige sporter in Kijkduin de zware wedstrijd die bestaat uit zwemmen, mountainbiken en een crossloop. "Ik had in Jorik van Egdom (de nummer twee, red.) wel een geduchte tegenstander," blikt de Ouddorper bescheiden terug. "Maar ik wist ook dat ik met zwemmen het verschil kon maken."

Dat is inderdaad het geval, want bij het eerste onderdeel komt Akershoek al op kop van het deelnemersveld. Die voorsprong geeft hij niet meer uit handen en na 1 uur en 3 minuten bereikt hij als eerste de finish. Enkele dagen later heeft hij alweer twee zware loop,- en fietstrainingen achter de rug. "Ik ben inmiddels wel een beetje bijgekomen, maar ik was na de wedstrijd wel over mijn gehele lichaam vermoeid," vertelt de atleet.

Sittard
De Cross Triathlon geldt als het ruige broertje van de olympische triathlon en is de snelst groeiende discipline binnen de triathlonsport. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) de sport een impuls wil geven en volgend jaar de leden van de nationale selectie onder één dak wil vestigen. Nu al zijn alle atleten gehuisvest in en rondom Sittard om de trainingen samen af te werken. "Een kwaliteitsimpuls willen ze hier zeker mee bereiken met het oog op 2016 (de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, red.). Maar de faciliteiten zoals trainingsaccommodaties en medische begeleiding is allemaal al op fietsafstand in Sittard. Wel komt er een soort kantoor en behandelruimte in het gebouw voor coaches en eventueel massages en fysio."

Het sporten zit er al van jongs af aan in en al vanaf zijn zevende maakt de triathlon deel uit van zijn leven. "De triathlon zit eigenlijk bij ons in de familie en op jonge leeftijd ben ik mijn vader achterna gegaan. Dit geldt ook voor mijn zusje Jobine. Op ongeveer 14 jarige leeftijd begon ik met het meedoen van talentendagen die werden georganiseerd door de NTB. Hier liep ik limieten die de NTB gesteld had. Zodoende kwam ik in de beloftenselectie en later in de juniorenselectie en uiteindelijk ben ik waar ik nu ben. Dat ik op dit niveau kan sporten is voornamelijk te danken aan mijn ouders maar ook familie, vrienden en sponsors."

Olympische droom
Akershoek mag zich nu de beste van de junioren van Europa noemen, maar moet zich volgend jaar opnieuw bewijzen als hij overstapt naar de elite. "Dit zal zeker een grote stap zijn, mede omdat ook de afstand volgend jaar verdubbelt, dus je moet eigenlijk dezelfde inspanning twee keer leveren." Jaarlijks kijkt hij met zijn coach naar de doelen voor het volgende jaar, om zich uiteindelijk hopelijk te ontwikkelen tot een atleet op de olympische afstand. "Tot waar mijn grenzen reiken, weet ik zelf ook nog niet. Maar mijn ultieme droom is wel om ooit als atleet op de Olympische Spelen te staan, dat is zeker het hoogst haalbare."
Toch is de sporter realistisch. "Ik doe de HBO-opleiding Sport en Bewegingseducatie, want in dit stadium van de sport vind ik het persoonlijk belangrijk om een opleiding ernaast te volgen. Dit omdat je niet weet wat de toekomst brengt. In de triathlonsport zijn zeker sponsoren actief, het is geen vetpot zoals bijvoorbeeld voetbal, maar de top van de wereld kan er goed van leven."

Voorlopig gaat Akershoek in ieder geval voor het najagen van zijn olympische droom. "Ik zal voorlopig niet zo gauw terugkeren naar Flakkee, vooral omdat ik daar de benodigde trainingsfaciliteiten en partners niet heb. Maar op latere leeftijd wil ik zeker terugkeren naar Flakkee, want Ouddorp blijft altijd mijn thuis."