Nu op de radio: Archipel bij nacht

Windpark rondom de Krammersluizen in voorbereiding

Vereniging Zeeuwind en Coöperatie Deltawind hebben plannen voor een windpark rondom de Krammersluizen. Zij hebben deze op 21 oktober 2010 gepresenteerd in het gemeentehuis van Schouwen-Duiveland. De presentatie werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de gemeenten Schouwen-Duiveland, Tholen en Oostflakkee, Rijkswaterstaat, het ministerie van VROM en de provincie Zeeland.

Het plan is met belangstelling ontvangen, omdat het een grote bijdrage zal leveren aan de doelstellingen voor duurzame energieopwekking. Tegelijk is er van de zijde van gemeenten de nodige reserve getoond.

Zeeuwind en Deltawind hebben vooronderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van een windpark rondom de Philipsdam, de Grevelingendam en het Krammersluizen complex. Het gebied rondom de Krammersluizen en de Philipsdam biedt het meeste perspectief. Het plan wordt gekoppeld aan deze grootschalige technische ingreep in het landschap, zoals dat ook bij de Stormvloedkering het geval is.

De locatie heeft  een goed windaanbod. Hier staat tegenover dat de waterbouwkundige werken van de Krammersluizen niet zondermeer  te bebouwen zijn. Rijkswaterstaat toont bereidheid de mogelijkheden te onderzoeken. Nader technisch onderzoek naar de plaatsingsmogelijkheden zal de uiteindelijke haalbaarheid moeten uitwijzen.  Ook zal een Milieu Effect Rapportage (MER) worden opgesteld waarbij de effecten op de omgeving in beeld worden gebracht. Dit zal antwoord moeten geven op de vragen vanuit de gemeenten, onder meer over geluid en inpassing in de omgeving.

De opzet van het plan is om het gebied optimaal te gebruiken. Het voorziet in een compact windpark van 20 tot 30 turbines met een jaarlijkse productie van 250 miljoen kWh groene stroom, genoeg voor 70.000 tot 80.000 huishoudens. Hiermee kan een forse bijdrage geleverd worden aan de doelstellingen waartoe Nederland zich in Europees verband heeft verplicht.

De bereidheid om het plan nader te onderzoeken  is bij alle betrokkenen aanwezig. Dit heeft geleid tot de oprichting van een Overlegplatform met betrokken partijen. Dit platform zal verdere onderzoeken naar de haalbaarheid ondersteunen.

Zeeuwind en Deltawind realiseren al ruim 20 jaar windparken. In totaal exploiteren zij 52 windturbines in Zuidwest Nederland. Beiden hebben zij als doel bij te dragen aan een duurzame samenleving met de productie van energie uit wind. Samen hebben zij in Zeeland en op Goeree-Overflakkee zo'n 2500 leden, die ook financieel participeren. Met het oog op de ontwikkeling van deze locatie bundelen zij hun expertise in het  samenwerkingsverband "Windpark Krammer".