Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

WO2GO herdenkt de bemanning van Halifax LK802

Foto

Op 27, 28 en 29 april 2012 bezoekt een groep van maar liefst veertig Canadezen en Engelsen Goeree-Overflakkee. Het gezelschap is hier op uitnodiging van Stichting WO2GO, ter herdenking aan familieleden, die in de nacht van 22 op 23 april 1944 hun terugreis vanuit Duitsland naar Engeland zagen eindigen op Goeree-Overflakkee.

Aan boord waren vijf Canadezen, een Engelsman en een Amerikaan, van wie er die nacht drie sneuvelden. Een vierde werd bijna een jaar later in Duitsland op de vlucht doodgeschoten.

Het is ongeveer twee uur in de nacht van 22 op 23 april 1944 als de bewoners van Herkingen worden opgeschrikt door een vliegtuig dat met huilende motoren langs het dorp scheert. Met een enorme knal ontploft het viermotorige toestel in de lucht en stort het neer in de geïnundeerde Sint-Elizabethpolder. De Handley Page Halifax bommenwerper behoort toe aan het 429 Squadron van de Royal Canadian Air Force en is op de terugweg van een missie naar Düsseldorf als het wordt aangevallen door een Duitse nachtjager... met fatale gevolgen. Nadat de bommenwerper in brand geschoten is, geeft gezagvoerder James Francis Fennessey zijn bemanning opdracht het toestel te verlaten. Navigator Achtymichuk, die niet kan zwemmen, heeft geen reddingsvest aan als hij de sprong in het duister maakt. Zijn lichaam is nooit meer gevonden... Rugkoepelschutter Miller komt ook in het water terecht, maar weet de kust bij Oude-Tonge te bereiken. Bommenrichter Low, staartschutter Crosswell en de Amerikaanse radiotelegrafist Kempton weten ook veilig te landen. Percy Crosswell lukt het nog om een drietal maanden uit de handen van de Duitsers te blijven, maar wordt door verraad alsnog in Dirksland opgepakt. Negen dagen voor het einde van de oorlog wordt hij doodgeschoten tijdens een vluchtpoging uit een krijgsgevangenenkamp. Het neergestorte toestel kan pas na de oorlog worden onderzocht, als de polder weer droog is. Tussen de wrakstukken worden de stoffelijke resten gevonden van de overige twee bemanningsleden, gezagvoerder Fennessey en de Engelse boordwerktuigkundige Herbert Austin. Beiden hebben het brandende vliegtuig niet meer op tijd kunnen verlaten. Fennessey wordt in eerste instantie op de katholieke begraafplaats in Middelharnis begraven en later herbegraven op de Canadese militaire begraafplaats te Bergen op Zoom. Austin rust nog steeds in vrede op de Algemene Begraafplaats van Herkingen. In 1981 wordt in Herkingen een straat naar hem vernoemd. De naam ‘Austinplein' wordt in het bijzijn van zijn nabestaanden onthuld.

Stichting WO2GO heeft na veel zoekwerk de families van alle zeven bemanningsleden gevonden. Van maar liefst vijf van de zeven vliegeniers heeft de familie gehoor gegeven aan de uitnodiging van de stichting om naar Goeree-Overflakkee te komen om het droevige voorval te herdenken. Een bijzondere gelegenheid, waarvoor de stichting samen met de gemeente Dirksland en enkele sponsoren een uitgebreid programma heeft samengesteld.

Op vrijdag 27 april zullen de gasten door voorzitter Dennis Notenboom worden rondgeleid langs een aantal plaatsen op het eiland dat betrekking heeft op hun familieleden. De reis zal starten op het Canadian War Cemetery waar Fennessey ligt begraven. Daarna zal het gezelschap vertrekken richting Goeree-Overflakkee. Uiteraard zullen ook het graf van Austin en de crashsite in Herkingen bezocht worden, maar ook de boerderijen bij Achthuizen en Melissant waar Percy Crosswell was ondergedoken, de plaats in Oude-Tonge waar Miller gevangen heeft gezeten en de begraafplaats bij de rooms-katholieke kerk in Middelharnis waar Fennessey begraven heeft gelegen. Stuk voor stuk plaatsen die bij de familieleden ongetwijfeld emoties zullen oproepen.

In de avond van 27 april zal de stichting een aantal lezingen verzorgen, ondermeer over het voorval van 23 april 1944. Hierbij is iedereen welkom. Er is tevens gelegenheid om de Canadese en Engelse gasten te ontmoeten. Zij zullen deze avond aanwezig zijn en hopen dat er mensen van Goeree-Overflakkee zijn, die hen wellicht nog iets meer kunnen vertellen over het ongeval. Bovendien zal die avond een uniek optreden verzorgd worden door de Engelse zangeres Kelly Ann Sproul. Deze vriendin van de stichting komt dit weekend speciaal uit Engeland over! Kelly Ann zal onder haar artiestennaam 'KAS, The forces sweetheart' wereldberoemde nummers zingen uit o.a. de oorlogsjaren. Locatie 'Ons Huis' te Herkingen, aanvang 19:30 uur, entree € 3,00.

Op zaterdag 28 april vindt de feitelijke herdenking met de families plaats. Hierbij zullen genodigden van allerlei officiële instanties Herkingen bezoeken, waaronder vertegenwoordigers van de Canadese en Amerikaanse luchtmacht. In een strak georganiseerd schema worden diverse herdenkingspanelen onthuld, waarbij bloemen en kransen worden gelegd. Zoals bekend van eerdere bijeenkomsten zullen er ook dit keer weer bijzondere onderdelen zijn, zoals historische militaire voertuigen, een doedelzakspeler, een afvaardiging van de Royal Canadian Legion, een optreden van de al eerder genoemde Kelly Ann Sproul en een unieke flypass van meerdere historische vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog (onder voorbehoud i.v.m. weersomstandigheden). Belangstellenden zijn welkom op de begraafplaats van Herkingen op de hoek van de Deltastraat en Stoofweg, waar de ceremonie zal starten rond 13:45 uur.

Op zondag 28 april wordt het bezoek afgesloten met een dienst ter ere van de bemanning in de rooms-katholieke kerk te Middelharnis. De dienst zal aanvangen om 11:00 uur.

Voor meer informatie, vragen, opmerkingen of een digitaal programmaboekje van de ceremonie kunt u contact opnemen met de stichting via info@wo2go.nl of 0187-602226 of 06-51859641.