Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Woningmarktonderzoek Middelharnis

De gemeente Middelharnis en corporaties Woongoed Flakkee en Bouwvereniging Sommelsdijk hebben een woningmarktonderzoek laten uitvoeren onder alle inwoners van de gemeente. Met als doel inzicht te krijgen in de huidige en toekomstige woningmarktontwikkelingen in de gemeente. In totaal hebben 2.322 huishoudens en 139 thuiswonende jongeren deelgenomen aan het onderzoek.

Het algemene beeld in Nederland is dat de bevolking tot en met 2010 zal toenemen en daarna licht zal dalen. Het aantal jongeren neemt in de toekomst af en het aantal ouderen neemt toe. Deze trend van ‘ontgroening' en ‘vergrijzing' is een fenomeen dat zich voordoet bij veel Nederlandse gemeenten. Het aantal huishoudens zal, vanwege de gezinsverdunning, blijven toenemen.

Tevreden
Uit het onderzoek komt naar voren dat inwoners van Middelharnis over het algemeen tevreden zijn over hun woning. Aandachtspunten wat betreft de woning zijn geluidsisolatie en stook- en energiekosten. Ook de woonomgeving wordt over het algemeen goed gewaardeerd.

Verhuizen
Ongeveer 26% van de huishoudens geeft aan de wens te hebben om binnen 5 jaar te verhuizen. De redenen hiervoor hangen vaak samen met het ouder worden en het verhuizen naar een comfortabele woning, of omdat men wil verhuizen naar een grotere woning (jonge huishoudens en gezinnen). Veel mensen met een verhuiswens willen in Middelharnis/Sommelsdijk gaan wonen.

Behoefte
In de gemeente is een duidelijke vraag naar nultredenhuurwoningen waarbij de keuken, slaapkamer, toilet en badkamer op dezelfde verdieping liggen en naar gewone gezinshuurwoningen. In de koopsector is er vooral vraag naar goedkope twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen, en in beperkte mate naar goedkope rijwoningen.

De resultaten van het onderzoek worden gebruikt bij het opstellen van het woonbeleid in de gemeente Middelharnis. Het volledige rapport kunt u nalezen op de website van de gemeente: www.middelharnis.nl.