Nu op de radio: Archipel Love Songs

WOZ-waarde 2010 stijgt

Veel gemeenten hebben aangekondigd de gemeentelijke belastingen op verzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten niet te laten stijgen voor het huidige belastingjaar. Begin 2009 stuurde de VNG alle gemeenten een brief waarin lokale overheden met het oog op de crisis en de gevolgen daarvan voor de inwoners werd geadviseerd alle lokale lasten zo laag mogelijk te houden.

Het gaat daarbij om de onroerende zaakbelasting, afvalstoffen- en rioolheffingen. Tegenwoordig wordt de WOZ waarde ook gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de successierechten en voor de waardering van onroerende zaken welke in box 3 van de inkomstenbelasting vallen.

Hoewel in sommige gemeenten de tarieven voor de lokale belastingen naar verwachting niet verhoogd zullen worden, zal de heffingsgrondslag wel verhoogd worden. Althans voor veel eigenwoningbezitters kan dit een verhoging van de lasten meebrengen.

De Waarderingskamer kwam op 20 november 2009 met de conclusie dat de prijsdalingen van woningen pas tot uiting komen in de waardebeschikking van 2011. De gemeenten zijn uitvoerder van de wet Waardering onroerende zaken (WOZ). De gemeente dient volgens deze wet de waarde van alle onroerende zaken binnen de gemeentegrenzen te bepalen. De Waarderingskamer ziet toe op de WOZ-werkzaamheden van de gemeenten. De Waarderingskamer is een zelfstandig bestuursorgaan met een publiekrechtelijke rechtspersoonlijkheid. De Minister van Financiën is politiek verantwoordelijk voor deze organisatie. De verwachting is dan ook dat veel gemeenten de waardes  van onroerende zaken niet neerwaarts zullen bijstellen.

Echter in deze conclusie van de Waarderingskamer wordt naar onze mening niet voldoende rekening gehouden met de crisis die in omringende landen reeds in 2007 is aangevangen. Het aantal verkooptransacties is sinds de crisis fors gedaald en woningen staan ook gemiddeld langer te koop. Ook worden de vraagprijzen van woningen fors verlaagd en werkt dit uiteraard ook door in de uiteindelijke transactieprijs. Des te verrassender is het dan ook dat de Waarderingskamer de gemeenten adviseert de WOZ-waardes te verhogen. De verwachting is dan ook dat gemeenten dit advies opvolgen en hierdoor onroerende zaken te hoog gewaardeerd worden.

Als eigenwoningbezitter hoeft u zich hier niet bij neer te leggen. Het is mogelijk in bezwaar te gaan tegen deze mogelijk te hoge WOZ-beschikkingen volgens een medewerker van WOZ-specialisten. Indien gemeenten niet tegemoet komen aan uw bezwaarschrift is het mogelijk om in beroep bij de rechter te gaan. Ook kunt u zich kosteloos laten bijstaan door ervaren juristen die gespecialiseerd zijn in bezwaar- en beroepsprocedures door WOZ-specialisten (www.wozspecialisten).