Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Zeehavenpolitie start met controles recreatievaart

Foto

Om de veiligheid op en rond het water te vergroten zal het recreatieteam van de Zeehavenpolitie Rotterdam-Rijnmond van april tot en met eind augustus actief controleren op de recreatiewateren in het Rijnmondgebied. Op het Brielse meer, het Haringvliet en het Grevelingenmeer wordt erop toe gezien dat recreëren op en aan het water zo veilig mogelijk gebeurt.

Gecontroleerd wordt onder andere op het dragen van een dodemanskoord, het hebben van een (klein)vaarbewijs, te hard varen of op plaatsen waar dit niet is toegestaan. Net zoals binnen de beroepsvaart wordt dit jaar ook binnen de recreatievaart gelet op het varen onder invloed van alcohol. Op het water geldt, net zoals op de weg, een maximum van 0,5 promille.

Schengengebied
Zowel bij Stellendam als bij de Maasmond kan de Nederlandse grens over gestoken worden. Dan wordt niet alleen Nederland, maar ook het Schengengebied verlaten, want Nederland is een buitengrens van dit gebied. En net zoals je op Schiphol, moet dan het paspoort getoond kunnen worden. Ook hier controleert het recreatieteam op. In Stellendam verlaat je Nederland als de buitensluis wordt verlaten, bij de Maasmond gebeurd dit als het Lage Licht wordt gepasseerd.

Resultaten 2010
In 2010 heeft het recreatieteam 645 controles uitgevoerd. In totaal hebben 69 recreatievaarders een waarschuwing gekregen en zijn er 215 bekeuringen geschreven.

Veel gemaakte fouten met boetebedragen  
Niet dragen van dodemanskoord   € 180,-
Niet dragen van het reddingsvest   € 70,-
Niet bij hebben van voldoende reddingsvesten  vanaf € 35,-
Geen (klein)vaarbewijs hebben   € 420,-
Te hard varen     vanaf € 70,-
Met alcohol op achter het roer (max. 0,5 promille) OM-transactie
Varen in verboden gebied    € 100,-
Zwemmen / surfen in verboden gebied   € 100,-
Vissen zonder vergunning       € 70,-