Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Zeilschooleigenaar opnieuw in conflict met gemeente

In oktober 2015 liet ondernemer Chris de Wit al aan FlakkeeNieuws weten in de clinch te liggen met de gemeente. Hij wilde een zeilschool starten op het strand van Ouddorp, maar kreeg geen toestemming. Selectief, vond hij, want diverse andere ondernemers werden op het strand gewoon gedoogd. Na een goed gesprek met de burgemeester hoopte hij in de lente van 2016 in Ouddorp te kunnen beginnen, maar de benodigde vergunning is hem nooit verleend. Wel wordt zijn ondernemingsplan meegenomen in een nieuw kustplan waar diverse partijen de komende maanden over vergaderen. Hoewel er nog geen concrete ideeën zijn, heeft het plan als doel de kust recreatiever en aantrekkelijker te maken. De aanwezigheid van watersport hoort daar natuurlijk bij.

De Wit hoopt zich dankzij het kustplan een plaats in Ouddorp te verwerven, maar tot die tijd wil hij niet bij de pakken neerzitten. Hij heeft daarom toestemming gevraagd om zijn zeilschool alvast te starten op het Havenhoofd. Rondom het Haringvliet worden, evenals aan de kust van Ouddorp, plannen gesmeed om natuur en recreatie te bundelen. Het verkrijgen van de juiste papieren blijkt voor De Wit geen probleem; hij ontving reeds toestemming van zowel Rijkswaterstaat als Waterschap Hollandse Delta, en heeft een lening afgesloten bij de bank. De vergunningsaanvraag van Natuur & Recreatie is nog in behandeling, maar volgens De Wit komt ook dat in orde – zij verleenden hem al eerder een vergunning voor een jaar.

De enige partij die nu nog tegenwerkt is Gemeente Goeree-Overflakkee, die hem geen omgevingsvergunning wil verstrekken. Het bedrijfspand dat De Wit wil gebruiken, moet volgens de gemeente eerst betimmerd en geverfd worden om te voorkomen dat het vloekt met de omgeving. De Wit vindt dat begrijpelijk, maar heeft wel een paar maanden de tijd nodig om de boel op te knappen. Om die periode te overbruggen, wil hij graag een tijdelijke vergunning, maar daar wil de gemeente niets van weten.

De zeilschooleigenaar begrijpt er niets van, maar hij is zeker niet de enige. Ook Jaap Willem Eijkenduijn, fractievoorzitter van PvdA Goeree-Overflakkee, zet zijn vraagtekens bij de koppige houding van de gemeente. "Als iemand zonder vergunning een dakkapel zet, krijgt hij een paar weken de tijd om de benodigde papieren alsnog in te vullen. Dat voorkomt onnodig juridisch gedoe. Diezelfde soepelheid zou natuurlijk ook voor Chris de Wit moeten gelden." Volgens Eijenduijn is er geen enkele reden om de zeilfanaat geen tijdelijke vergunning te verlenen. Dat de gemeente eraan twijfelt of De Wit belanghebbend genoeg is, vindt hij dan ook onbegrijpelijk. "Mocht het pand na een jaar nog steeds niet opgeknapt zijn, dan trek je die vergunning gewoon weer in. Dat kun je prima in een clausule verwerken." Als duurzaam ondernemer voelt de politicus zich erg betrokken bij het ondernemersklimaat op het eiland. Regels zijn er niet voor niets, vindt Eijkenduijn, "maar binnen die regels mag het best wat soepeler." Hoewel de deur volgens Van Eijkenduijn zowel in Ouddorp als op het Havenhoofd op een kier staat, is De Wit er cynisch onder. "Mijn droom als ondernemer hangt af van het beschilderen van een paar plankjes."

Gemeente Goeree-Overflakkee liet weten niet te willen reageren op individuele zaken.

Door Ari Vogelaar