Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Zes vragen aan Aad van den Hoek

Foto

Waarom is wonen ook recreëren op Goeree-Overflakkee? Op deze en nog 5 andere vragen geeft wielrenner Aad van den Hoek, geboren en getogen Flakkeënaar, antwoord.

Als geboren en getogen Flakkeënaar blijf ik zien hoe mooi Goeree-Overflakkee is. Vele Flakkeënaars brengen dan ook hun vakantie door in Ouddorp. Niet voor niets, want waar kan je beter fietsen en wandelen als op ons mooie eiland! En er zijn genoeg mooie en uitgebreide overnachtingsmogelijkheden te vinden, dus een verblijf is al gauw geboekt.

Ik heb het eiland wel zien veranderen in de loop der jaren. Vroeger was het eiland alleen via de boot te bereiken. De Deltawerken hebben er voor gezorgd dat het niet alleen veiliger (ramp 1953), maar ook drukker is. Half Duitsland komt hier op vakantie. De één houdt meer van de rust en de ander meer van vertier. Beide kun je vinden op dit prachtige eiland!

Voor de jeugd onder ons; wie is de sportman Aad van den Hoek? Vertel ons eens wat meer over je succesvolle sportcarrière.
Op 16-jarige leeftijd kon ik kiezen voor een brommer of een racefiets. Ik koos voor de racefiets. Al snel bleek dat ik goed mee kon bij de betere in het peloton. Bij de nieuwelingen won ik een aantal wedstrijden waaronder de ronde van Middelharnis. Bij de amateurs ging het steeds beter. Ik werd geselecteerd voor het wereldkampioenschap in 1971 in Italië, waar ik een zilveren medaille won op het onderdeel ‘100km ploegentijdrit'. Vervolgens won ik een bronzen medaille op hetzelfde onderdeel op de Olympische Spelen in München (1972). Na een aantal grote overwinningen zoals Rheinland Pfalz, Ronde van Midden Nederland en Ronde van Gelderland, werd ik in 1974 beroepsrenner bij TI-Raleigh. Van deze ploeg heb ik 9 seizoenen deel uit gemaakt als knecht voor Knetemann, Raas en Kuiper. Vele successen zijn er met de ploeg behaald. Zelf heb ik toen ook een aantal overwinningen behaald, zoals o.a. Acht van Chaam, Etoile Despoire en de Zes van Rijn en Gouwe. Daarnaast nog etappes in Ruta del Sol, Ronde van Nederland, Catalonië en Duitsland.

Op welke sportprestatie ben je het meest trots en waarom?
Het deelnemen aan de Tour de France is het hoogst haalbare voor een wielrenner. In 1976 ben ik daar als laatste geëindigd. Ik heb gestreden om laatste te worden, omdat het meer publiciteit geeft dan andere plaatsen achter in het klassement. Zelfs in deze tijd komt het verhaal weer terug in de media. Viermaal heb ik deelgenomen aan de Tour de France. Dat ik deel uit heb mogen maken van de beste wielerploeg die Nederland heeft voortgebracht, TI-Raleigh, daar ben ik het meest trots op!

Hoe actief ben je op dit moment op fietsgebied en hoe zie je dat in de toekomst?
Momenteel fiets ik regelmatig (± 3x per week) met mijn wielervrienden over het mooie Goeree-Overflakkee. Wielrennen leeft hier enorm. Een wielervereniging die in een jaar tijd al bijna 200 leden heeft, geeft daar wel blijk van. Ik probeer de jongeren wel bij te houden, maar dat zal gezien mijn leeftijd (bijna 65 jaar) steeds moeilijker worden. Vandaag de dag lezen we in de media dat we meer moeten gaan sporten. Voor ouderen is fietsen een geweldige manier om te bewegen. Men kan gaan wanneer men wil en het is minder blessure gevoelig. Dat betekent dat de wielersport/fietsen populair blijft en ik nog heel veel kilometers zal maken!

Om het NK Wielrennen op Goeree-Overflakkee mogelijk te maken, zijn er veel vrijwilligers nodig. Hoe bijzonder is het volgens jou om als vrijwilliger aan een dergelijk evenement mee te mogen werken?
Het verenigingsleven kan niet zonder vrijwilligers. Net als het NK Wielrennen! De inzet van deze mensen bepaalt het succes van een vereniging of een evenement als dit NK. Het wordt steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden, omdat men het druk heeft met andere bezigheden. Werk, vakanties, kinderen zijn daarvan vaak de oorzaak. Ook ik ken deze belemmeringen. Vrije tijd is schaars. Uiteraard wil ik mij inzetten voor het NK Wielrennen op dit eiland, op een manier die bij mij past. En ik roep ieder dat te doen! Er zijn genoeg mogelijkheden. Van leidinggevende tot host(ess) tot parkeerregelaar of coördinator wedstrijdzaken, er is voor ieder wat wils! Schrijf je in via http://nkwielrennengo.nl/doe-mee/wordt-vrijwilliger/. Er is zelfs een vergoeding voor je vereniging te 'verdienen'!

En tot slot, waarom mag je het NK Wielrennen op Goeree-Overflakkee niet missen?
Het is heel bijzonder dat het NK Wielrennen op Goeree-Overflakkee wordt gehouden. Een unieke kans om het eiland te leren kennen! Een prachtig gebied waar de wind een grote rol zal spelen om het kampioenschap zwaar te maken. Het zal dan ook niet al te mooi weer moeten zijn. Maar 20° en windkracht 5 zouden de beste ingrediënten zijn om een prachtige strijd te zien. Ik kijk er enorm naar uit!