Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Zeven jachten in problemen tijdens noodweer

logoknrmIn de nacht van zaterdag op zondag 28 juli 2013 hebben zich op de Grevelingen angstige situaties voorgedaan. Rond half twee alarmeerde het Kustwachtcentrum KNRM Ouddorp met een melding van diverse jachten in de problemen nabij het eiland Ossehoek op de Grevelingen.

De gehele nacht tot 06:30 uur is de bemanning van reddingboot Griend in slechte weersomstandigheden met harde wind (tot windkracht 8) en oplopende golfhoogte in actie geweest. 

Door het stampen tegen de steiger waren zeven jachten in de problemen geraakt. De vakantievierende opvarenden van de jachten maakten bange uren door. De jachten liepen schade op en konden niet op eigen kracht verplaatst worden.

Een aantal boten kon door de KNRM-ers langszij de reddingboot worden vastgemaakt en uit hun benarde positie naar een groot binnenvaartschip worden gebracht, waaraan kon worden afgemeerd. Met hulp van de binnenvaartschipper en diens vrouw zijn vijf jachten langszij het binnenvaartschip afgemeerd.

Een motorjacht is naar de andere kant van het eiland gebracht, waar het jacht veilig in de luwte van een haven kon liggen. Aan boord van het zevende jacht was een baby. Twee bemanningsleden zijn met de moeder en de baby over het eiland naar de andere kant gelopen, terwijl reddingboot Griend het jacht langszij nam. Toen de Griend en het jacht de haven bereikten, kwam de moeder met haar escorte, waarbij de baby veilig in de armen van een KNRM-er lag, aangelopen.

De rampsteiger op het eiland is op deze barre zomerse nacht door de KNRM ontruimd. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. Wel is er veel schade aan de jachten en de steiger. De onvermoeibare inzet van de bemanning van reddingboot Griend heeft er voor gezorgd dat de mensen in nood deze nacht alle hulp kregen die nodig was.