Ziekenhuis Dirksland start Wond Expertise Centrum

Mensen met een wond die moeilijk geneest kunnen vanaf 1 december 2014 terecht bij het Wond Expertise Centrum (WEC) van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. De meeste wonden genezen binnen een aantal weken vanzelf, maar sommige wonden genezen niet vanzelf. Dan spreken we van complexe wonden.

Voorbeelden van complexe wonden zijn diabetische voetwonden, open been, doorligwonden, wonden doordat een tumor doorgroeit of na behandeling van een tumor (bijvoorbeeld na bestraling). Ook kunnen mensen terecht met acute wonden zoals brandwonden, wonden ontstaan na een ongeval en operatiewonden. Mensen met zo'n complexe of acute wond worden via de huisarts of medisch specialist verwezen naar het Wond Expertise Centrum. Afspraken kunnen gemaakt worden via de polikliniek chirurgie.

In het Wond Expertise Centrum werkt een team dat gespecialiseerd is wondbehandeling. Zij behandelen de wond en onderzoeken waarom de wond niet geneest. Met een snelle diagnose en een behandelplan zijn patiënten snel en efficiënt geholpen . Als het nodig is sturen zij door naar een gespecialiseerd behandelaar. Nadat het behandelplan is opgesteld en de situatie het toelaat, wordt de behandeling overgedragen aan de eigen huisarts en/of thuiszorgmedewerker die de verdere verzorging van de wond op zich neemt. Zo kan de wond thuis of dichtbij huis verder behandeld worden.