Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Zienswijze gemeenten op provinciale nota 'wervelender'

Onlangs publiceerde de provincie Zuid-Holland de nota 'Wervelender'. In deze nota staat de visie van de provincie op het gebruik van windenergie. Daarin komt Goeree-Overflakkee in aanmerking als gebied voor het plaatsen van windmolens voor de opwekking van energie. De gemeenten op Goeree-Overflakkee vinden dat de nota onvoldoende onderbouwing en inzicht biedt voor de visie van de provincie.

Op Goeree-Overflakkee wordt nu 50 megawatt aan energie door middel van windmolens geproduceerd. De provincie Zuid-Holland streeft naar 200 tot 300 MW in 2020. Gerekend met de huidige typen windmolens komen er dan 70 tot 100 op Goeree-Overflakkee bij. De gemeenten op Goeree-Overflakkee vinden dit aantal te hoog. Frans Tollenaar, wethouder bij de gemeente Goedereede, is regionaal portefeuillehouder op het gebied van duurzame energie. Hij meldt dat de plannen van de provincie niet op draagvlak van de vier colleges van B&W kunnen rekenen: "Het eenzijdig aanwijzen van de randen van Goeree-Overflakkee als plaats waar grote aantallen windturbines moeten komen, wordt als ongepast en ongewenst beschouwd. Dat betekent niet dat de vier gemeenten per definitie tegen windenergie zijn, maar het is vooral de manier waarop het gaat. Wij zien graag een samenwerking tussen regio, provincie en Rijk om een passende ambitie voor het eiland te bepalen."

Tollenaar geeft aan dat volgens de wethouders ook nadrukkelijk moet worden gekeken naar lokale kansen zoals zonne-energie, biomassa en getijdenenergie. Ook mogen andere ontwikkelingen op het eiland, zoals op het gebied van recreatie en toerisme, niet worden verstoord door grootschalige energieprojecten.
Dat de gemeenten op Goeree-Overflakkee werk maken van duurzame energie blijkt uit het feit dat zij al in ISGO-verband werkten aan de Energievisie Goeree-Overflakkee. Daarin is de samenhang tussen energiebesparing, energieopwekking en economische impulsen nader beschouwd. De gemeenten streven zelfs naar een energieneutrale situatie in 2030, door de brede inzet van energiebesparing en energieopwekking. Hoe dit vorm gaat krijgen wordt momenteel verder uitgewerkt.

Om het regionale standpunt aan de provincie kenbaar te maken dienden de gemeenten gezamenlijk een zienswijze in op de nota 'Wervelender'. Daarin staat dat de gemeenten het belang van duurzame energie onderkennen, maar dat zij afgewogen beslissingen wensen die recht doen aan het landschap en karakter van het eiland. Er wordt in de zienswijze dan ook bezwaar gemaakt tegen grote hoeveelheden nieuwe windenergie op Goeree-Overflakkee.