Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Zoetwatervoorraad Zuid-Holland veiliggesteld

De opvang van zoet water in de Biesbosch, het Hollandsch Diep en het Haringvliet wordt gewaarborgd. Dat heeft het Zuid-Hollandse college toegezegd op aandringen van de VVD-Statenfractie. Als de watervoorraad te zout dreigt te worden, gaan de sluizen dicht.

Het veiligstellen van de zoetwatervoorraad in de Zuidwestelijke Delta is al jaren een topprioriteit voor de VVD in Zuid-Holland. Statenlid Marijke van Dobben de Bruijn is dan ook bijzonder opgetogen over de toezegging.

"Zoet water is een levensvoorwaarde, zowel voor inwoners als voor veel bedrijven. Als onze zoetwatervoorraad vermengd wordt met te veel zout water, komen we in grote problemen. Daar hoeven we ons dankzij dit besluit geen zorgen meer over te maken."

Het principe dat de zoetwatervoorziening leidend is, gold al voor de kier in de Haringvlietsluizen. De provincie hanteert dat uitgangspunt voortaan ook bij het Volkerak-Zoommeer. Van Dobben de Bruijn: "Zoet water krijgt vanaf nu altijd voorrang ten opzichte van andere belangen. Daardoor worden we een stuk minder kwetsbaar."