Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Zomerregime Bollen van de Ooster

Op 1 april 2014 gaat het zomerregime in voor het rustgebied Bollen van de Ooster. Deze zandplaat bevindt zich voor de Brouwersdam en de kust van Goeree-Overflakkee in het Natura 2000-gebied Voordelta. In de winter is het rustgebied groter dan in de zomer.

Vanaf 1 april is de toegankelijkheid van het gebied voor recreatie, scheepvaart en visserij dan ook weer uitgebreid. Rijkswaterstaat is 26 maart gestart met het aanpassen van de markering: gele tonnen geven de grens van het rustgebied aan. 

Zomerregime
De Bollen van de Ooster is een belangrijke plek voor zeehonden om te rusten en jongen groot te brengen. Het is ook een foerageer-, rust- en ruigebied voor de zwarte zee-eend en de grote stern. Om de rust te garanderen, is de zandplaat het hele jaar gesloten. Kanoën en wind- en golfsurfen zijn in het noordoostelijke deel wel toegestaan. Het rustgebied is in de zomerperiode (1 april - 1 november) kleiner dan in de winterperiode (1 november - 1 april). Duikeenden, waaronder de zwarte zee-eend, bevinden zich in de zomer in minder grote aantallen dicht onder de kust of vertrekken naar noordelijke streken. Hierdoor volstaat een kleiner rustgebied voor deze vogels. Voor de visserij, scheepvaart en recreatie wordt hiermee gedurende zeven maanden een ruimer gebied toegankelijk.

Markering
Rijkswaterstaat is gestart met het verplaatsen van de vaarwegmarkering, gele tonnen, die de grenzen van het gebied aangeven. Gezien het rustige weer duren de werkzaamheden naar verwachting tot begin week 14.

Natura 2000-gebied Voordelta
De rustgebied Bollen van de Ooster is onderdeel van het Natura 2000-gebied Voordelta: de ondiepe zee en de stranden van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. Er gelden speciale regels om de natuur in het gebied te beschermen. Omdat bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte een stuk natuur verloren is gegaan, zijn extra regels ingesteld bovenop de Natura 2000-regels, om dit verlies te compenseren. De regels die nu gelden in het gebied zijn vastgelegd in een beheerplan dat in 2008 tot stand kwam in nauw overleg met alle belanghebbenden. Het beheerplan geldt tot en met juli 2014. Momenteel werkt Rijkswaterstaat als voortouwnemer aan een tweede beheerplan. Dit gebeurt wederom in overleg en samenwerking met betrokken partijen. Centraal staat de balans tussen beleven, gebruiken en beschermen en er is speciale aandacht voor het garanderen van rust.

Bollen van het Nieuwe Zand
Ook voor de Bollen van het Nieuwe Zand geldt een zomerregime. Dit rustgebied voor de zwarte zee-eend is per 1 mei weer toegankelijk voor recreatie, scheepvaart en visserij, tot 1 november.