Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Zuid-Holland hoogste motorrijtuigenbelasting

Jaarlijks gaat in elke provincie op 1 april het nieuwe tarief van de motorrijtuigenbelasting in. De provincie Zuid-Holland heeft op 1 april 2008 door een forse tariefstijging de koppositie van Gelderland overgenomen. De D66-fractie van Zuid-Holland feliciteert Gedeputeerde Staten hiermee met een bos bloemen. Maar wel met een cynisch tintje.

De motorrijtuigenbelasting is voor provincies een gewilde manier om aan meer middelen te komen aldus D66. Zo zijn de inkomsten uit deze belastingen voor Zuid-Holland in de afgelopen acht jaren met bijna 70 procent gestegen. 1 April is de ingangsdatum waarop formeel de motorrijtuigenbelasting wordt verhoogd. Zuid-Holland heeft vanaf deze datum de hoogste motorrijtuigenbelasting van alle provincies. Afhankelijk van brandstof en gewicht van de auto kan de stijging ten opzichte van 2007 zelfs oplopen tot 25 procent.

Geertjan Wenneker, fractievoorzitter van D66 Zuid-Holland:"Ik had gewild dat het een 1 april grap was. Het lijkt soms net alsof provincies een wedstrijd houden wie de hoogste belastingtarieven heeft. Die wedstrijd hadden wij niet moeten willen winnen. Sterker nog, de tarieven in Zuid-Holland hadden niet hoeven stijgen."