Bram Hoekman CTO XSARUS over glasvezel op Goeree-Overflakkee

Foto

Bram Hoekman is technologie-directeur (CTO) en partner bij XSARUS. Het bedrijf is in 2000 opgericht en richt zich op de ontwikkeling van e-commerce software. Denk aan webwinkels, software voor productbeheer, orderafhandeling en online marketing. Tot de klanten behoren bedrijven uit de top 100 e-commerce bedrijven in Nederland en België. Er werken circa 75 mensen en men is ook voortdurend op zoek naar nieuw talent. XSARUS is gevestigd in Middelharnis en Rotterdam, zelf woont Bram ook in Middelharnis.

“‘Het internet’ is de verbindende factor in e-commerce, een goede ontsluiting naar de eindgebruiker of consument is van groot belang. Hierbij is de gebruiker ook steeds kritischer naar de webshops. Deze moeten goed functioneren en snel laden. Waar 15 jaar geleden zes seconden laadtijd nog de norm was ligt deze nu zelfs al onder de één seconde. Komt binnen deze tijd de inhoud niet goed in beeld, dan is de aandacht van de consument soms alweer verloren. Tegelijkertijd wensen gebruikers duidelijke foto’s van producten en bijvoorbeeld instructievideo’s die langer laden. Feitelijk is er een wedloop gaande en een alsmaar groeiende behoefte aan snel internet.

Vanuit de professionele behoefte beschikken de kantoren van XSARUS al geruime tijd over snelle glasvezelverbindingen. Deze zijn gekoppeld met de datacenters waarvandaan de software zijn werk doet. De ervaring met glasvezel is erg positief. Naast een snelle verbinding is een glasvezelnetwerk in de praktijk ook erg stabiel en betrouwbaar. In de afgelopen 10 jaar zijn onderbrekingen op één hand te tellen, voor de bedrijfscontinuïteit is dit natuurlijk erg fijn!

Kijkend naar glasvezel voor woonhuizen zou een “is dat nu nodig” houding te verwachten zijn. De bestaande aanbieders leveren hier immers (doorgaans) ook geen slechte prestaties. Een belangrijke reden om een glasvezelaansluiting te overwegen ligt ook in de toekomst. Er komen steeds meer toepassingen waarbij een nog snellere verbinding de norm wordt. Dit is een steeds opschuivende balans tussen gebruiker en aanbieder, waarbij de huidige technieken wel hun grenzen lijken te bereiken. Ongeveer 30 jaar geleden ging op een groot deel van Goeree-Overflakkee de schop in de grond voor ‘de kabel’. Eigenlijk ongelofelijk dat we hier al zo lang van profiteren. Nu mogen we opnieuw meeliften op visie en investeringskracht en krijgen we een nieuw medium waar de rek voorlopig niet uit is. Een mooie kans die we moeten aangrijpen!”