Stekker uit Goederenhub Goeree-Overflakkee

Foto

Met veel enthousiasme is in januari 2020 begonnen aan het elektrisch goederenvervoer op Goeree-Overflakkee. Ondanks een succesvol -maar verliesgevend- eerste jaar is besloten het initiatief voorlopig stop te zetten. Omdat de markt er nog niet rijp voor is, zo blijkt na aanvullend onderzoek.

Koudwatervrees
Drie bedrijven zijn gestart met het initiatief, met hulp van een gemeentelijke bijdrage. VDH, Nagtvlugt en Coöperatie Deltawind hebben geïnvesteerd in een locatie, een bus en personeel. Dit onder het motto: ”Als je niet begint wordt het nooit wat”. Het enthousiasme op het eiland was groot, en diverse partijen spraken hun medewerking uit. Maar gedurende het jaar kozen de meeste ondernemers er niet voor om de overstap te wagen. Mogelijk heeft de onzekerheid van Corona daarbij ook parten gespeeld. Door met één bus te starten kon er ook onvoldoende service worden geboden, zo werd al snel duidelijk. Opschalen was voor de drie investeerders echter alleen een optie als zeker zou worden dat diverse toezeggingen zouden worden waargemaakt. Dat gebeurde niet, lokaal niet en landelijk niet. En het aanvullende onderzoek laat zien dat dit op afzienbare termijn niet verwacht wordt.

Beleid noodzakelijk
Ook blijkt uit het aanvullende onderzoek naar landelijke tendensen dat veel leveranciers en pakketdiensten pas overstappen op elektrisch vervoer wanneer fossiel vervoer -op een zekere termijn- verboden wordt. Zoals dat het geval is bij milieuzones in grote steden. Hier zijn de overheden aan zet.

Coöperatie
De Goederenhub is een coöperatie: een groep mensen die bereid is gevonden te investeren in deze startup. De coöperatie zal moeten beslissen of het plan voor lokaal duurzaam goederenvervoer in de ijskast gaat tot betere tijden, of dat de coöperatie wordt opgeheven.