Drukte voor KNRM

logoknrmHet weer op zaterdag 22 en zondag 23 juni 2013 was onstuimig te noemen. Voor de KNRM is zulk weer in de zomermaanden reden om voorbereid te zijn op acties. KNRM station Ouddorp kwam dit weekend zes keer in actie.

Op zaterdag is de bemanning opgeroepen voor een zeilboot met motorproblemen nabij de Hompelvoet op de Grevelingen. Met reddingboot Griend is een sleepverbinding gelegd en is het jacht naar Brouwershaven gesleept. Reddingboot Baron van Lynden en het kusthulpverleningsvoertuig werden ingezet om een surfer dit nabij de Brouwersdam in de problemen was gekomen te zoeken. Een andere surfer in de problemen op de Grevelingen tussen de Mosselbank en Herkingen is met zijn materiaal door de bemanning aan boord van de Griend genomen en naar de wal teruggebracht.

Diezelfde dag voer de bemanning met de Griend naar een jacht dat door een navigatiefout aan de grond was gelopen. Het elf meter lange jacht lag ter hoogte van boei G5. Eén van de KNRM bemanningsleden is aan boord van het jacht gegaan. Nadat een sleepverbinding was gelegd, kwam het jacht na enkele pogingen los. Na controle op schade of lekkages is het jacht op eigen kracht, onder begeleiding van de KNRM reddingboot naar Herkingen gevaren.

In de Geul van Bommende, op de Grevelingen, is op zondag door een navigatiefout een motorkruiser aan de grond gelopen. Na melding hiervan is KNRM Ouddorp meteen in actie gekomen. Twee bemanningsleden van de Griend zijn overgestapt op de boot, die op de schelpenbank lag, om een sleepverbinding te maken en het bootje voorzichtig los te trekken. Nadat het bootje niet alleen op gebreken, maar ook op vuil en schelpen in de filters was gecontroleerd, kan het zijn eigen weg vervolgen.

Meteen na deze actie, alarmeerde het Kustwachtcentrum KNRM Ouddorp over diverse meldingen van een surfer met materiaalpech. De surfer zou zich circa 2,5 kilometer uit de kust in Noordwestelijke richting van de Brouwersdam bevinden. Zowel reddingboot Baron van Lynden als het kusthulpverleningsvoertuig en de trekker zijn ingezet bij deze zoekactie. Na een intensieve zoektocht door het gebied werd er geen surfer gevonden. Ook het kusthulpverleningsvoertuig heeft de stranden afgezocht, zonder resultaat. Navraag door de bemanningsleden bij alle strandtenten leverde ook geen informatie over de surfer op.