Kijk uit voor oplichting!

"Ik had ze bijna koffie gegeven"

logopolitieBegin juli 2014 werd een 92-jarige mevrouw uit Vlaardingen bijna slachtoffer van oplichting. Bijna. Want het lukte de mannen wel om ongemerkt haar pinpas te stelen, maar toen zij later belden om haar pincode te ontfutselen, trapte ze daar niet in. "Ze hadden autopech en wilden alleen maar even het nummer van de ANWB opzoeken. Ze zagen er zo vriendelijk uit. Ik wilde ze zelfs nog koffie aanbieden. Nog steeds kan ik niet geloven dat dit me overkwam..."

Autopech
Het was in de namiddag. De mannen stonden met een open motorkap bij mevrouw voor de deur. Autopech, zo vertelden ze. Ze vroegen of ze haar telefoonboek even mochten inzien om het nummer van de ANWB op te zoeken. Een telefoongids heeft mevrouw niet, maar opzoeken op de computer is nog veel handiger zeiden de mannen. Mevrouw twijfelde even, maar de keurige heren wisten haar over te halen. "De mannen belden zogenaamd de ANWB en volgens hen moesten ze een emmer water in de motorkap gooien", vertelt de Vlaardingse. "Ze vroegen me om een emmer. Ik stond met de ene man in de huiskamer, toen de andere man in de keuken opeens begon te gillen dat de kraan kapot was. Ik ging kijken. Achteraf denk ik dat mijn pinpas toen uit mijn tas is gestolen."

"Even uw pincode nodig"
Nadat de mannen al enkele uren vertrokken waren, wordt mevrouw gebeld door een 'agent'. "Ze vroegen of er twee mannen bij mij waren geweest en mijn pinpas hadden gestolen? Op zijn aandringen keek ik in mijn portemonnee en zag toen dat mijn pas inderdaad weg was. De man vertelde dat hij alles zou blokkeren en ervoor zou zorgen dat ik een nieuwe pas met pincode zou ontvangen. Hij had dan wel even mijn oude pincode nodig." Op dat moment gooit mevrouw de hoorn op de haak omdat zij het niet vertrouwt en belt zelf met de politie.

Het kan de beste overkomen
Verwondering over het kordate optreden overheerst, bij wijkagente Anita Buwalda. "We merken zo vaak dat senioren de politie na zoiets niet durven te bellen uit schaamte, maar het kan de beste over-komen. En wij willen helpen! Om de daders op te sporen, maar we willen slachtoffers ook zo goed mogelijk bijstaan, bijvoorbeeld met tips over hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. Dus bel direct 112 als dit je overkomt of als je het niet vertrouwt." Mevrouw voelde zich na het incident niet meer veilig in haar eigen huis. Anita bezoekt haar daarom regelmatig. "Inmiddels heeft mevrouw een deurkierstandhouder. Dan kan ze de deur gedeeltelijk openen, zonder dat mensen direct binnen kunnen komen."

Alle soorten en maten
Oplichters zijn er in alle soorten en maten. Ze geven zich uit voor postbode, pakketbezorger, thuishulp en in dit geval iemand die hulp nodig heeft. Anita's boodschap is dan ook; help ze niet. "Laat geen onbekenden binnen, ook niet als het kinderen zijn. De laatste tijd werden meerdere mensen slachtoffer van babbeltrucs en beroving. Onlangs werd iemand slachtoffer van roof doordat zij bij wijze van dank voor het uitleggen van de weg omhelsd werd. Daarbij werd haar ketting weggenomen. Wees daarom altijd alert en noteer bijvoorbeeld kentekens of andere opvallendheden van de persoon. En bel altijd 112 als je het niet vertrouwt! De meeste mensen zijn van nature behulpzaam en goed van vertrouwen. Hoe mooi die eigenschappen ook zijn, is gezonde achterdocht belangrijk."