Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Kemakeurmerk voor de apotheken op Oostflakkee

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

De apotheekhoudende huisartsen van Oostflakkee, in de kernen Oude-Tonge, Ooltgensplaat, Nieuwe-Tonge, den Bommel en Stad aan 't Haringvliet, hebben enige tijd geleden besloten de kwaliteit van hun apotheken te laten toetsen. Hierdoor kunnen zij nu ook aan hun klanten laten weten, dat ze voldoen aan hoge standaards. Inmiddels hebben alle praktijken, inclusief die van Stellendam, de KEMA-keur voor apotheken verkregen.

Met het traject lopen de artsen vooruit op landelijke eisen. Het had vooral als doel de eigen processen eens goed onder de loep te nemen. Daarover kan men tevreden zijn want de meest elementaire stappen verliepen al prima. Een van de kritische stappen bijvoorbeeld is het voorbereiden van het juiste medicijn en de juiste dosering. Deze kans dat hier iets mis gaat was al nihil door de gevolgde procedure. Om het keurmerk te verkrijgen en te behouden moet vooral meer geregistreerd gaan worden, om beter controle uit te kunnen gaan oefenen. Ook is er veel aandacht voor verbetering van de informatieverstrekking aan de klant. Verbetering van kwaliteit van processen is tevens nagestreefd door oprichting van een gezamenlijke bereidingsapotheek, Ceban. Hierdoor kan de kwaliteit van de bereiding beter worden bewaakt.

Dit blijkt echter niet altijd tot verbetering te leiden van service voor de klant. Het kan zo zijn, dat een eenvoudig medicijn, dat voorheen door de apothekersassistente zelf werd bereid, nu via de groothandel moet komen, wat enkele dagen vertraging in levering kan betekenen. Uiteraard zullen de assistentes steeds zoeken naar een zo goed mogelijke, snelle oplossing. Want dat is hun beroepseer: mensen snel en goed helpen.

De huisartspraktijken in Oude-Tonge, Ooltgensplaat, Nieuwe-Tonge, den Bommel en Stad aan 't Haringvliet beschikken allen over een apotheek. Op het platteland is dat nog steeds gebruikelijk en het meest efficiënt. Landelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de apotheekhoudende huisarts gemiddeld per patiënt goedkoper is dan openbare apotheken, met dezelfde kwaliteit.

De vijf praktijk richten zich in de toekomst op verdere verbetering van kwaliteit en service, ook in de huisartsenpraktijken zelf. Hiertoe hebben zij eind 2004 en coöperatie opgericht, huisartsencoöperatie Panacea. Hiermee waren zij een van de eerste coöperatieve samenwerkingsverbanden in het land. Verwacht wordt, dat in de nabije toekomst het behoud van de kleine praktijk op het platteland alleen gewaarborgd kan blijven, wanneer sterke samenwerking wordt gevonden. Hierdoor kan de praktijkvoering efficiënter worden en komt er ruimte voor meer specialisatie en betere volgsystemen voor chronisch zieken, zoals bijvoorbeeld diabetes en astmapatiënten. Huisartsencoöperatie Panacea heeft als doel goede kwaliteit en hoge service te combineren met een menselijk gezicht en dat alles dicht bij huis, ook in de kleine kernen.

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina