Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Drukte voor KNRM stations op de Kop van Goeree

Foto behorende bij Drukte voor KNRM stations op de Kop van Goeree
Foto behorende bij Drukte voor KNRM stations op de Kop van Goeree
Foto behorende bij Drukte voor KNRM stations op de Kop van Goeree
Foto behorende bij Drukte voor KNRM stations op de Kop van Goeree

Donderdag 16 juli 2009 om 21:30 uur werd de bemanning van de Baron van Lynden van KNRM station Ouddorp binnen, door het Kustwacht Centrum gealarmeerd voor een vaartuig met stuur/motorproblemen. Het zou, volgens de Kustwachtpost Ouddorp, gaan om de motorkruiser H 32 die in de omgeving van de boei G55 zou drijven met motorstoring.

Met de Baron van Lynden werd ter plaatse gegaan. Het bleek dat de motor koelproblemen had. Vervolgens werd het scheepje van 6,5 meter lengte met twee personen aan boord op sleep genomen en naar de haven van Scharendijke gebracht.

Zaterdag 18 juli 2009 om 01:05 uur werd de bemanning van de Griend van KNRM station Ouddorp buiten, door het Kustwacht Centrum gealarmeerd voor een jacht aan de grond op de Ooster. Het zou volgens de Kustwachtpost Ouddorp gaan om een kajuitjacht dat was gestrand op de Ooster in de Noordzee. Er werd geconstateerd dat het kajuitzeiljacht Vega van 8,25 meter lengte met twee personen aan boord, hoog en droog op de zandbank lag. De twee opvarenden werden van boord gehaald en overgebracht naar het bemanningsverblijf. Twee opstappers van de reddingboot zijn bij de Vega achtergelaten in afwachting van opkomend water. Met behulp van een zogenaamde broek werd de Vega met opkomend water van de zandbank getrokken, naar de werkhaven bij de Brouwersdam gesleept en daar ten anker gelegd. De Vega was onderweg van Goes, via de Oosterschelde om vervolgens via het Slijkgat naar het Haringvliet te gaan voor een verdere reis naar Friesland. In afwachting van beter weer zijn de bemanningsleden van de Vega door familie opgehaald.

Alle mensen van de station Ouddorp zijn meer dan tien uur belangeloos in touw geweest. De hele nacht stond er bemanning met een boot klaar op de Brouwersdam om hulp te bieden aan de bemanning van de KNRM die achtergebleven was bij de Vega.

Zaterdag 18 juli 2009 om 11:10 uur werd via een passerend schip bij het Kustwacht Centrum melding gedaan van het feit dat aan de steiger van de Hompelvoet in de omgeving van de SP 12 op de Grevelingen een scheepje in de problemen was. Nog in de loods aanwezig kwam het verzoek van het Kustwacht Centrum om ter plaatse te gaan. Met de Griend werd er heen gevaren. Het ging om het jacht Malefijt van 9 meter lengte met twee personen aan boord. Het jacht lag aan de steiger. De opvarenden deelden mee in verband met de harde wind van West 7 graag naar Ouddorp te gaan. Met de reddingboot Griend werd het scheepje begeleid. Voor de haven van Ouddorp bleek dat de motor van het jacht te weinig kracht had om de haven in te varen. Met behulp van de Griend werd het jacht de haven in gesleept. 

Zaterdag 18 juli 2009 was, zoals gewoonlijk, de KNRM van Ouddorp aanwezig voor de begeleiding van de vlootschouw ten behoeve van het jaarlijkse mosselfeest in Bruinisse. Rond 15:30 uur, bijna aan het eind van de vlootschouw, werd de bemanning van de Baron van Lynden opgeroepen door een mosselkotter met het bericht dat er in de buitenhaven van Bruinisse een zeilboot een touw in de schroef had gekregen en niet meer te manoeuvreren was. Met de Baron van Lynden werd ter plaatse gegaan. Het ging om het jacht Remo Batar van 7,6 meter lengte met twee personen aan boord. Met de reddingboot werd het jacht uit zijn benarde positie gesleept. Het was onderweg naar de thuishaven Herkingen. Het jacht werd langszij de Baron van Lynden genomen en nadat er was geschut werd het naar Herkingen gebracht.

Zaterdag 18 juli 2009 om 19:20 uur werd de bemanning van de Baron van Lynden van station Ouddorp buiten, door het Kustwacht Centrum gealarmeerd voor een jacht aan de grond. Het bleek, volgens de Kustwachtpost Ouddorp, te gaan om een kajuitzeiljacht wat op de Middelplaat in de Grevelingen vast was gevaren. Met de Baron van Lynden werd ter plaatse gegaan. Daar werd het huurjacht, de Aquavitesse 9 van 9,5 meter lengte met vijf personen aan boord, aangetroffen. Met de reddingboot werd het jacht naar dieper water gesleept. Het jacht had, na inspectie, geen schade opgelopen en kon haar weg op eigen kracht vervolgen.

Zondag 19 juli 2009 om 12:55 uur werden beide reddingboten van station Ouddorp, de Griend en de Baron van Lynden, door het Kustwacht Centrum gealarmeerd voor een zwemmer die vermist zou zijn. Nadere informatie leerde dat er bij Bruinisse een 10-jarig meisje van een zeilboot was geslagen en vermist was. Onderweg kwam de melding dat het meisje in goede conditie was aangetroffen en aan wal was gebracht.

Op de terugweg van deze melding bleek dat er rond 13:35 uur, bij de SP 25, een kajuitjacht in problemen was. Reddingboot de Griend was als eerste ter plaatse bij het jacht Calada van 9,7 meter lengte met twee personen aan boord. Door de Griend werd het jacht, wat te kampen had met een motorstoring, op sleep genomen en naar de haven van Ouddorp gebracht.

Zondag 19 juli 2009 om 15:45 uur werd de bemanning van de Baron van Lynden door het Kustwacht Centrum gealarmeerd voor een vaartuig met motorproblemen. Het zou, volgens de Kustwachtpost Ouddorp, gaan om een kajuitzeiljacht dat in de omgeving van de GB 6 met motorstoring dreef. Nadat de Baron van Lynden was uitgevaren, bleek bij aankomst dat het ging om het jacht Elegast van 9 meter lengte met drie personen aan boord. Het jacht werd op sleep genomen naar de haven van Brouwershaven en daar afgemeerd.