Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Heckrunderen van Slikken van Flakkee naar Letland

Staatsbosbeheer heeft de jaarlijkse vang- en beoordelingsactie van de kudde Heckrunderen op de Slikken van Flakkee gehouden. Hierbij zijn 40 kalfjes onderzocht en gemerkt, 23 Heckrunderen naar de slacht gebracht en 8 jonge runderen zijn samen met koninkpaarden en Schotse Hooglanders naar Letland gegaan, waar ze een nieuw thuis vinden.

De kudde op de Slikken bestaat uit circa 150 Heckrunderen en loopt daar al meer dan dertig jaar. De runderen op de Slikken worden op natuurlijke wijze gehouden, met inachtneming van alle mogelijke zorg en regelmatig toezicht. Jaarlijks wordt een aantal runderen afgevoerd zodat de kudde qua omvang blijft passen bij het gebied en het voedsel dat ze daar vinden.

Letland
Acht jonge Heckrunderen zijn toegevoegd aan een wilde kudde in Letland. In Letland komen de Heckrunderen te leven in een wildernis met tal van andere wilde soorten. De dieren worden opgenomen in het kuddefonds van organisatie ARK Natuurontwikkeling.

Natuurvlees
Het vlees van de overige Heckrunderen van de Slikken wordt via de groothandel op de markt gebracht als natuurvlees. Een slachthuis in de buurt heeft gezorgd voor de slacht.