Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Helpt u een vluchteling op weg in uw woonplaats?

De vrijwilligers van VluchtelingenWerk Nederland vormen een belangrijke schakel bij het verwezenlijken van de organisatie: vluchtelingen op weg helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Vanwege de pardonregeling is er in een klap een grote groep mensen bijgekomen die hier mag blijven. 

Zij hebben nu bijna allemaal eigen woonruimte en kunnen dus hun leven hier verder opbouwen. Iemand die hen de weg wijst is daarbij onmisbaar. Daarom heeft VluchtelingenWerk nu extra vrijwilligers nodig en lanceerde op 15 september 2009 de campagne 'Weet u de weg in Middelharnis? Help dan een vluchteling op weg!'.  

Als vluchtelingen vanuit een asielzoekerscentrum naar hun nieuwe woonplaats verhuizen, komen ze voor hun gevoel vaak in een doolhof terecht en is hulp van iemand die hen de weg wijst onmisbaar. Iemand die uitlegt hoe je een goede dokter vindt of school voor je kinderen, dat je iets kunt ruilen bij de Hema en hoe dat moet en je helpt met het oefenen van de taal. Zaken waar de meesten van ons niet meer over na hoeven te denken, maar die voor vluchtelingen in hun nieuwe woonplaats niet vanzelfsprekend zijn.

Vrijwilliger Piet vertelt: "Doordat ik Hassan begeleid, zie ik een andere kant van de maatschappij. Het klikt goed tussen ons. Ik help hem bij de aanvraag van een uitkering, de inrichting van zijn woning en bij het aanmelden voor internetbankieren. Dit vrijwilligerswerk levert mij veel voldoening op." Hassan voegt daar aan toe: "Piet heeft mij in korte tijd veel geleerd. Hij helpt mij niet alleen met taal, maar ook met andere dingen, zoals het aanvragen van een bibliotheekpas. We praten ook veel. Over leuke dingen en minder leuke dingen. Ik merk dat nu ik de taal spreek, alles beter gaat."

De 5.000 vrijwilligers van VluchtelingenWerk Nederland wijzen vluchtelingen al bijna 30 jaar de weg. Maar extra hulp is hard nodig nu de vluchtelingenorganisatie voor de uitdaging staat om, naast ‘gewone vluchtelingen', ook de ruim 27.000 mensen die onder het pardon vallen, te helpen hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving. Met deze campagne hoopt VluchtelingenWerk in contact te komen met nieuwe vrijwilligers die iets voor vluchtelingen willen doen. Dat kan al vanaf een paar uurtjes per week en op allerlei manieren; van taalmaatje tot jobcoach, van rots in de branding tot klusser in het nieuwe huis. "Er is altijd wel iets dat je als vrijwilliger kunt doen wat bij je past, of je nu twee dagdelen per week tijd hebt of op oproepbasis iets wilt doen. Mensen beseffen vaak niet hoe ontzettend belangrijk onze vrijwilligers zijn voor vluchtelingen", aldus Els Backx, manager integratie bij VluchtelingenWerk Nederland. Kijk voor meer informatie op: www.weetudeweg.nl.