Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Schildpadden in gracht Dirksland bedreigd

In Dirksland dreigt een dierendrama nu de gemeente de kerkgracht gaat uitbaggeren. Tientallen, zo niet honderden, waterschildpadden verkeren in een diepe winterslaap en hebben zich ingegraven in de grond. De diertjes dreigen samen met de bagger te worden afgevoerd. Bewoners hebben hun zorgen geuit over de schildpadden in de gracht.

Tot nu toe zonder succes. De gemeente en het Waterschap Hollandse Delta zijn niet van plan de schildpadden te vangen. Ook het opschorten van de werkzaamheden tot de dieren ontwaakt zijn, is volgens hen geen optie. De schildpadden die door hun diepe slaap veel te sloom zijn om te reageren, dreigen dan ook in hun slaap te worden vermoord.

Niet beschermd
Volgens het Waterschap Hollandse Delta zijn de waterschildpadden geen beschermde diersoort. Daarom is er nog geen concreet plan van aanpak om hen uit de bagger te filteren. Het vervuilde slib wordt rechtstreeks in een depot gestort. 

Gedumpt
De waterschildpadden zijn voorheen als huisdier gehouden en door de bezitters, om welke reden dan ook, in de gracht losgelaten. Dit is verboden, omdat de schildpad een uitheems diersoort is dat niet in het milieu mag worden uitgezet. De dieren zelf trekken zich er niets van aan. In de zomer zijn ze in tientallen te bewonderen op de plateaus die zijn aangelegd in het water. Al zonnend zijn ze voor bewoners en toeristen een heuse bezienswaardigheid. Maar of dat na de baggerwerkzaamheden nog steeds zo is, hangt van de gemeente en het Waterschap Hollandse Delta af. Het lot van de grachtbewoners ligt in hun handen.