Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Scholiere komt in actie voor 'Glazen Huis'

'Serious Request', de jaarlijkse actie voor het Rode Kruis van de radiozender 3 FM, wordt dit jaar ook in Middelharnis op een opvallende manier gesteund. Scholiere Eva Wendt (12) en haar broer Daniël (10) houden op 15 december 2011 met een groep muzikale vrienden een benefietconcert in Het Diekhuus. De opbrengst gaan ze zelf naar het 'Glazen Huis' brengen.

Een plaatje aanvragen voor het goede doel, dat is de basis van de actie die de deejays van Radio 3 FM elk jaar houden in de week voor Kerstmis. Ook Eva en haar gezin deden dat al een aantal keren. "Vorig jaar wilde ik toch iets meer doen. We hebben toen nog op het laatste moment cakes en koekjes gebakken en die voor het goede doel verkocht. Dat leverde best wel wat op, hoor. Ik kon toen honderd euro naar Eindhoven gaan brengen, waar het Glazen Huis stond. Maar dit jaar wilde ik er meer werk van maken."

Dus ging Eva dit jaar al in oktober aan de slag. Zelf speelt ze dwarsfluit, haar beide broers (10 en 6 jaar oud) weten de weg op het keyboard, vrienden en klasgenoten spelen onder meer gitaar, percussie, viool en harp. "Op 15 december gaan we met zo'n vijftien muzikanten muziek maken in het Diekhuus," vertelt Eva. We beginnen om acht uur 's avonds, iedereen die wil komen kijken, moet € 2,50 (of meer) betalen voor het goede doel.

Drie deejays van de publieke popzender laten zich al sinds 2005 elk jaar zes dagen lang opsluiten in een glazen huis dat steeds in een andere stad wordt neergezet. Vanuit dat huis, waarin ze niet mogen eten, maken ze 24 uur per dag radio. Naast het voor geld aanvragen van platen, wordt de laatste jaren op steeds grotere schaal geld ingezameld door acties in het land, zoals de actie van Eva Wendt. Het entreegeld van haar benefietconcert, EFD (Eva Fluit Dwars) & Friends, gaat rechtstreeks naar het Rode Kruis.

Net als vorig jaar gaat Eva het zelf naar het Glazen Huis gaan brengen, dit jaar in Leiden. Radio 3 FM bepaalt elk jaar samen met het Rode Kruis het goede doel waar dat jaar de opbrengst naartoe gaat. Vorig jaar werd geld ingezameld voor kinderen die hun ouders aan aids zijn verloren. Toen leverde de actie ruim 7 miljoen euro op. Eva: "Het Glazen Huis doet het dit jaar voor moeders die slachtoffer zijn van een oorlog," vat brugklasser Eva bondig het 3FM-doel van dit jaar samen. "Als een vader wegvalt, valt vaak dat hele gezin uit elkaar."

Dat de voorstelling op 15 december om 20:00 uur 's avonds begint, kan heel Middelharnis inmiddels zien via de flyers die verspreid over het hele dorp zijn opgehangen: bij de supermarkten, de bibliotheek, op de verschillende scholen: daar heeft Eva persoonlijk voor gezorgd. En uiteraard hangen de posters bij alle deelnemers thuis voor het raam. "Want het moet wel een succes worden natuurlijk. Voor de oorlogsmoeders."