Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Team uit Oostflakkee doet mee aan Bevrijdingsvuurestafette

Ieder jaar wordt in Wageningen om middernacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken, op het 5 Mei Plein voor Hotel de Wereld. Vanaf deze historische locatie voor vrede en vrijheid wordt het Bevrijdingsvuur als een 'lopend vuurtje' door het land verspreid.

Dit jaar neemt een team van ruim 20 lopers en begeleiders namens de gemeente Oostflakkee deel aan dit evenement. In de avond van 4 mei 2010 vertrekt de delegatie naar Wageningen, om het Bevrijdingsvuur op te halen en 'thuis' te brengen in alle vier de dorpskernen van Oostflakkee. Op 5 mei 2010 worden de lopers in deze kernen feestelijk onthaald door de Oranjeverenigingen.

Het bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor Leven in Vrede en Vrijheid. Ieder jaar wordt in Wageningen om middernacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken, op het 5 Mei Plein voor Hotel de Wereld. In 1945 is hier de capitulatie getekend. Het is een belangrijk moment voor de herdenking en viering van 4 en 5 mei. Het Comité 4 en 5 mei Wageningen en het Nationale Comité 4 en 5 mei werken samen met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de atletiekunie(KNAU) en het NOC*NSF, om dit symbool gezamenlijk uit te dragen in de vorm van een Bevrijdingsvuurestafette.

Team
Om ongeveer 01.00 uur zal het Bevrijdingsvuur in Wageningen worden overhandigd aan burgemeester Heijkoop. Dat is tevens de start voor de Bevrijdingsvuurestafette van het team Oostflakkee. Het team is ingedeeld in 2 ploegen, elke ploeg heeft een busje als vervoersmiddel. Als de ene ploeg loopt, fietst en rijdt, heeft de ander ploeg rust. Elke ploeg heeft 6 lopers, 2 fietsers, een chauffeur en een kaartlezer. Telkens zijn 2 lopers onderweg, begeleid door 1 fietser voor, die de route leest en een fietser achter, ter observatie van de lopers en voor de veiligheid. Na 4 kilometer staat het busje te wachten om beide lopers af te lossen door de volgende 2. Op deze manier worden 24 kilometer afgelegd, waarna de ploeg wordt afgelost en dus zijn rustperiode krijgt. In totaal zal het team een afstand van 160 kilometer afleggen.

Ontsteken vuur
De Oranjeverenigingen van Ooltgensplaat, Achthuizen, Den Bommel en Oude-Tonge zullen zorgen voor een feestelijk onthaal van de lopers en begeleiders. Het Bevrijdingsvuur zal in elk dorp worden overhandigd aan een lid van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oostflakkee. Zij zullen vervolgens het vuur ontsteken bij het oorlogsmonument ter plaatse.

Als alles volgens plan verloopt, zijn de aankomsttijden als volgt:

  • Ooltgensplaat: ongeveer 13:30 uur bij het monument bij de kerk
  • Achthuizen: ongeveer 14:25 uur bij het monument bij de kerk
  • Den Bommel: ongeveer 15:05 uur bij het monument aan het Emmaplein
  • Oude Tonge: ongeveer 16:05 uur bij het monument bij het gemeentehuis.

U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

Meer informatie
Voor informatie zie www.4en5meiwageningen.nl/Bevrijdingsvuurestafette.