Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

VVD wil duidelijkheid over zoet water in Zuid-Holland

De VVD-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland wil duidelijkheid van het college van Gedeputeerde Staten over de zoet watervoorziening in de provincie. Zoet water is essentieel voor de economie, maar door de droogte ontstaan er momenteel problemen.

Zoet water is vanzelfsprekend van het grootste belang voor de drinkwatervoorziening. Daar houdt het echter niet op. Voor de teelt van diverse gewassen in de land- en tuinbouw is zoet water onmisbaar. En ook de industrie heeft het nodig voor koel- en proceswater.

Door de huidige droogte en de verminderde afvoer van de Rijn en de Maas, ontstaan er problemen met de zoet watervoorziening in Zuid-Holland. De waterschappen proberen dit op te lossen door zoet water op alternatieve manieren aan te voeren. Door de klimaatverandering moeten we in de toekomst echter rekening houden met meer en langere periodes van droogte.

De VVD wil daar niet door verrast worden. De partij wil daarom nu al van Gedeputeerde Staten weten wat de belangrijkste knelpunten in de Zuid-Hollandse zoet watervoorziening zijn bij droogte - en hoe deze kunnen worden opgelost. Ook wil de VVD weten wat de vraag naar zoet water is bij droogte en of deze vraag na 2020 zal toe- of afnemen.

De VVD verwacht op korte termijn een beleidsnotitie waarin deze vragen door het college worden beantwoord. Door het beleid nu aan te passen, kunnen grote problemen in de toekomst worden voorkomen.